Közélet 2014. november 12. 13:10 Forrás: MTI

Dél-Alföldi Innovációs Díj

Képgaléria
Dél-Alföldi Innovációs Díj
A kecskeméti székhelyű Péter Impex Kft. és Szabó Sarolta szegedi mikrobiológus kapta az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapított elismerését adták át a csongrádi megyeszékhelyen











A kecskeméti székhelyű Péter Impex Kft. öt éve fejlesztette ki a magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor rendszerét, a Solarkollektort. A sík napkollektor használati melegvíz-előállításra, fűtésrásegítésre és medencefűtésre alkalmas. Különlegessége, hogy hőelnyelő felület közel azonos a hőátadó felülettel, napi üzemideje déli tájolás esetén napi 8-9 óra is lehet.

Péter Zoltán cégvezető elmondta, a Solarkollektor a világszerte elterjed rézalapú vagy vákuumcsöves napkollektorokhoz képest teljesen új elven működő, alumíniumból kialakított rendszer. A szakember elmondta, a terméket öt éve gyártják kis sorozatban. Közel száz, a vállalkozás által kialakított használati melegvíz-előállító rendszer működik már magánházakban és közintézményekben országszerte. A jövőben a cég a tömbház-rehabilitációs programok bővítésében lát komoly lehetőséget – tette hozzá.

Szabó Sarolta mikrobiológus a BioeGO mikrobiológiai talajorganizátor kifejlesztéséért kapott innovációs díjat. A talajorganizátor négy különböző mikroorganizmus keverékéből kialakított környezetbarát mikrobiológiai rendszer. Mivel a talaj minősége, tápanyagtartalma, fajtája egy-egy kisebb területi egységen belül is rendkívül eltérő, így a művelés során felhasznált készítményekkel szemben is eltérő követelményeket támasztanak a termelők.

A kifejlesztett gyártási technológia – a jelenleg forgalomban lévő termékekkel szemben – lehetőséget ad a készítmény egyedi összetételének kialakítására az előzetes mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével, számos talajtípuson alkalmazható a termesztett növénykultúrától függetlenül.

Kövessen minket a Facebookon is!