Kistérség 2022. szeptember 18. 16:00

A múltat, a jelent és a jövőt ünnepelték Jakabszálláson

Képgaléria
A múltat, a jelent és a jövőt ünnepelték Jakabszálláson
Hármas átadást tartottak péntek délután Jakabszálláson: a helyi általános iskola építésének tiszteletére emléktáblát avattak, majd a települést átszelő, nemrégiben felújított utakat, illetve a falu óvodájának új tornaszobáját vették használatba.

A jakabszállási iskolában tartott első ünnepségen felelevenítették a település életében mérföldkőnek számító 1982. évet, amikor egy héttantermes, korszerű új iskola épült a településen, felváltva ezzel a korábbi tanyasi iskolákat. A ’90-es évek elején négy tanteremmel és tornateremmel bővült az intézmény. Az iskola infrastruktúrájának kialakításában nagy szerepe volt Szabó Mihály korábbi polgármesternek, aki évtizedekig vezette a települést. Az építés 40. évfordulója emlékére az iskola bejáratánál emléktáblát leplezett le Szabó Mihály nyugalmazott és Szabó György Róbert jelenlegi polgármester.

A Sántha György Művelődési Ház előtt tartott második eseményen az 54-es főút, illetve az 5302 jelű Izsák-Kiskunfélegyháza összekötő út Jakabszállást is érintő szakaszainak átadására került sor. A 7,3 milliárd forint értékben megvalósult, több mint 32 kilométernyi útfelújítást Szabó György Róbert polgármester az elmúlt időszak legjelentősebb infrastrukturális fejlesztésének nevezte, külön köszönetet mondva a település központjában kialakított új gyalogátkelőhely megvalósításáért.

Dr. Mosóczi László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszteri tanácsadója, korábbi közlekedési államtitkár beszédében Jakabszállás különleges helyzetét hangsúlyozta abban a vonatkozásban, hogy mind az észak-déli, mind a nyugat-keleti irányú közlekedési útvonalak megújultak, így a település ma már minden irányból felújított utakon közelíthető meg.

A Fészek Óvodában egy ugyancsak régi álom vált valóra az új tornaterem kialakításával, ami révén a gyermekek napi testmozgása ma már rendezett körülmények között valósítható meg. A beruházás a Magyar Falu Program 25 millió forint összegű támogatásával indult el, amihez a település 42 millió forint önerőt tett hozzá saját költségvetéséből.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke az óvodák kiemelt szerepét hangsúlyozta gyermekeink fejlődésében. Lezsák Sándor, Jakabszállás és térsége országgyűlési képviselője a múlt, a jelen és a jövő ünnepi találkozásának nevezte a három egymást követő átadást. Felelevenítette az iskola 30 évvel ezelőtti bővítésének egyes mozzanatait és a jakabszállási repülőtér kialakításának lépéseit is. Az útfelújítások kapcsán megjegyezte: dr. Mosóczi László tiszteletbeli jakabszállási is lehetne a települést átszelő állami utak megújulásának végrehajtásáért. Lezsák Sándor kitért a hamarosan kezdődő népszámlálás jelentőségére, amely azért is fontos, mivel pontos képet lehet majd kapni Jakabszállás életéről is.

Az átadásokat megtisztelte jelenlétével Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is. Az elkészült beruházásokat Szécsényi Attila római katolikus plébános és Prózsa István református lelkész szentelte, illetve áldotta meg.
                

Kövessen minket a Facebookon is!