Közélet 2014. november 15. 09:00 Forrás: keol.hu

Kitüntették a kecskeméti Mercedes-gyár volt igazgatóját

Kitüntették a kecskeméti Mercedes-gyár volt igazgatóját
Magas állami kitüntetést kapott Frank Klein, a kecskeméti Mercedes-gyár első igazgatója. A kitüntetést Dr. Czukor József, Magyarország berlini nagykövete adta át a nagykövetségen.








Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére a magyar ipar és az egész magyar nemzetgazdaság szempontjából meghatározó jelentőségű kecskeméti Mercedes-Benz gyár első igazgatójaként végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Frank Klein, a Daimler AG egész világra kiterjedő transzporter-gyártásának vezetője, a Mercedes–Benz kecskeméti gyárának első ügyvezető igazgatója részére a Magyar érdemérem tiszti keresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta.

Az átadási ünnepségen Klein meleg szavakkal emlékezett meg a magyar kormányzattal és Kecskemét város vezetésével kialakult szoros együttműködésről, a magyar hatóságok rugalmasságáról, valamint a 800 millió euró beruházásával létrejött, ma már három műszakban termelő kecskeméti gyárnak a vállalatcsoport életében betöltött kiemelkedő szerepéről.

2008-ban a Daimler AG vezetése az akkori pénzügyi és gazdasági válság ellenére egyetlen autógyárként döntött úgy, hogy 800 millió euró beruházásával Magyarországon épít fel egy új üzemet. Az építési munkálatokat, majd a 2012 tavaszán átadott Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t 2014 elejéig Frank Klein irányította.

Klein élete eddig a Mercedeshez kötődik, hiszen a konszernnél kezdett el dolgozni 1991-ben, azóta végigjárta a különböző munkafázisokat. A fiatal mérnök 1996-tól az Egyesült Államokban, a Portland/Oregon-ban található Daimler Trucks gyárban is dolgozott pár évet; a legutolsó években, 2014 tavaszáig, magyarországi kiküldetése lejártáig családjával élt Kecskeméten, harmadik gyermekük is ott született. A kecskeméti gyárat kevesebb, mint 4 évvel a 2008 nyarán történt helyszínválasztást követően 2012. márciusában adták át, és azóta a legmodernebb és környezetbarát technológia segítségével gyártja a rastatti gyárral együtt a B-osztály járműveit.

2013. január óta kizárólag Kecskeméten készül - második modellként - az új négyajtós kompakt CLA kupé, amely innen jut el a vevőkhöz a világ minden tájára. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a 2012-es 0,9 milliárd euró nettó árbevétel után 2013-ban 2,1 milliárd euró nettó árbevételt ért el. Tavaly 109 ezer autó készült el a kecskeméti gyárban, ahol az év végén 3200 magyar dolgozót foglalkoztattak. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában jelenleg már több mint 3500-an dolgoznak, a CLA iránti megnövekedett kereslet miatt május 5-én beindult a harmadik műszak.

2014-ben 145 ezer személygépkocsi gyártását tervezik Kecskeméten. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary a régió legvonzóbb munkáltatója lett a legfrissebb kutatások szerint - nem utolsósorban köszönhető ez a gyár munkatársainak magas fokú szakképzettségének, valamint annak az úttörő kezdeményezésnek is, hogy a vállalat magyar partnerekkel közösen, német mintára meghonosította a duális szakképzést és a duális főiskolai képzést.

A kecskeméti régió hosszú távú erősödése és a magyar járműipar központjaként történő megszilárdulása volt a célja azon stratégiai partnerségi megállapodásnak, amelyet a Daimler AG 2012-ben a kormánnyal írt alá. A vállalat jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és az exporthoz, illetve Kecskemét és környéke gazdasági teljesítményéhez. A gyár tevékenysége révén összességében tízezernél is több munkahely jött létre a városban és annak körzetében. A gyárban készülő második modell, a CLA, az első olyan Mercedes-jármű, amely kizárólag Magyarországon készül a világ vevői számára. Ez a modell már csak azért is sikertörténetnek tekinthető, mert 2013-ban két német szakfolyóirat olvasói Németország legszebb autójává, illetve a kompakt gépjárművek legszebb autójává választották.

Kiemelésre kívánkozik az a kiváló együttműködés, ami a vállalat vezetése, személy szerint Frank Klein ügyvezető igazgató és a magyar gazdasági kormányzat, illetve Kecskemét város vezetése az építkezések alatt, majd a gyár felavatása után kialakult.

Mint korábban egy sajtóinterjúban mondta: “a magyar emberek, akik az első naptól kezdve szívélyesen fogadtak bennünket, megérdemlik a pozitív növekedési számokat, amelyek előbbre viszik az országot”.

 

Kövessen minket a Facebookon is!