Helyi hírek 2022. szeptember 22. 08:00

Haranghíradó

Haranghíradó
Legutóbbi jelentkezésem óta eltelt pár év. Természetesen ezen idő alatt is történtek események, de nem akkora horderejűek, hogy tollat kelljen ragadni. Ám szeptember 8-án jeles esemény valósult meg, amire 11 évet kellett várni.

A Félegyházi Közlöny 2019. szept. 13-i cikkében olvashattak az Újtemplom időmérő rendszeréről. Ez három, egymástól teljesen független módon mérte és jelezte az időt. A kialakult helyzetben voltak, akik modernizálást követeltek, mások tovább akarták működtetni a vasút felőli torony mechanikus óráját. Az idő végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy egyrészt nem vállalta senki a mindennapos felhúzást, másrészt a keleti torony „atomórája” az utóbbi időben hol működött, hol nem.

Hajagos Gyula plébános a kérdésekre reagálva elővette a 11 évvel ezelőtti javaslatot: a harangvezérlőre „csak” két óraműmeghajtó motort kell kapcsolni, és minden automatikussá válik. Tavasszal megkereste a város vezetését, kérve segítségüket a helyzet megoldására. A képviselő-testület végül jóváhagyott 1.200.000. forint támogatást, így végre elindulhatott a pontos idő összehangolt mutatása. 


Az óramutatók számlap mögötti kettős áttétele

És, hogy „megbékéljenek” a mechanika iránt rajongók/nosztalgiázók is, a mutatók (számlapok mögötti) kettős áttételei megmaradtak. Cserébe tudomásul kell venni, hogy ezek a szerkezetek 120 évnél idősebbek, tehát a mutatóknak van egy minimális (± fél perc) holtjátékuk, amit a figyelmes szemlélő észrevehet.

Maradva az Újtemplomnál, ebben az évben még három apróság történt. Miután a mechanikus óra leállt, elmaradtak a negyedórai/egész órai harangütések is. A helyzet megoldására javasoltam, tegyük át ezt a funkciót a harangjáték két harangjára. Megoldható és nem kerül semmibe. A kántor urak  egyetértésével január 27-e óta ez a két kiválasztott hangszer kalapál…

Ahogy megkezdődött a villamoshálózat felújítása, a harangvezérlő internetes jel nélkül maradt, és nem szinkronizálta a pontos időt. Gyorsan kiderült, hogy a kvarckristály nagyon nem a megfelelő frekvencián rezeg, és már két hét után egy percet korrigálni kellett. Ez sem került semmibe, mert Passauból 3 napon belül javították a hibát. Két hónap próbaidő után 1 másodpercet sietett…

Augusztus 20-án volt 10 éve, hogy harangjáték szól a városban. Ez idő alatt műszaki értelemben nem volt semmilyen probléma. Megtörtént a jellemzően 5-6 évenkénti ellenőrzés, jöhet a következő 10 év…

Picit elmozdult az Ótemplom új harangjának láncvezető kereke, emiatt időnként elszakította a húzóláncot. A 2020. évben esedékes szerviz korrigálta a hibát, azóta tökéletes.


A szeptember 20-i állapot

2018-ban a két alpolgármesterrel a helyszínen megtekintettünk két külterületi, dőlőfélben lévő haranglábat, rajta 1-1 haranggal. Állásfoglalásuk értelmében a következő évi költségvetésből elkülönítenek anyagi fedezetet a helyszíni felújításra. (Félegyházi Közlöny: 2018. dec.14.) A két harangláb azóta is dől tovább…

Szintén 2018-ban bekerült a Kiskun Múzeumba a majsai úti külső iskola volt harangja. Az igazgatónő ígérete szerint az ott lévő 5 harangból a felújítás során a Börtönkápolnában kialakítanak egy állandó bemutatót. (Félegyházi Közlöny: 2018. dec.14) Ám azok továbbra is a raktárakban…

Többek kérésére vizsgáljuk meg a napjainkban nagyon aktuálissá vált energiafelhasználást is. Mivel a városban szinte mindenütt automatizált harangozás és időmérés van, adott a kérdés: kinek mennyibe kerül mindez? A számolásban nem szerepelnek a temetői és a temetési harangszók, mert azok megrendelt, fizetős szolgáltatások!

A gyártókkal történt konzultációk az alábbi – elméleti és felfelé kerekített! – eredményeket hozták: a lengésszámból kell kiindulni, ami a város 11 működő harangja átlagában 60 (±10%) percenként. Minden második lendítéskor 2 másodpercig használ fel energiát az aktuális motor vagy mágnes, amelyek átlagos teljesítménye 400W. A lengés növekedésével arányosan csökken a 2 másodperc, egészen 0,5-ig. Tehát pl. egy 4 percig tartó déli harangszó „elektromos üzemideje” 4 perc, ami kerekítve 30 Wh fogyasztást eredményez. Megjegyzés: a számítás folyamatos maximális terhelést vesz alapul – de ez csak indításkor és fékezéskor igaz  max. 22-22 másodpercig! A városban naponta összesen átlagosan tizenkétszer szólal meg harang, így adja magát az eredmény: 360 Wh a fogyasztás. Ez osztódik szét 10 harang között, mivel a reformátusok 1 harangja jelenleg kézi húzással működik. Több harang egyidejű működése (pl: misére 2 perc) felfelé módosítja az eredményt, de nem számottevően! 

A 3 vezérlő – óraművekkel, ütőkkel és harangjátékkal – együttes fogyasztása átlag 50Wh, naponta tehát 1200Wh. Ne feledjük, az órák percenként, az ütések negyedóránként működnek éjjel és nappal, bár ez utóbbiak éjszakára kikapcsolhatók!

Mindent egybevetve: elméletileg a 10 működő harang villamosenergia-felhasználása havonta 48 kWh, (±10%). Ennek költségét az egyházközségek fedezik.

Szabó-Szűcs József
                           

Kövessen minket a Facebookon is!