Fülöpjakab 2022. szeptember 29. 17:30

Dokumentumfilm-premier és fotókiállítás Fülöpjakabon

Dokumentumfilm-premier és fotókiállítás Fülöpjakabon
A Falvak Éjszakája programsorozat keretében ünnepel a hétvégén Fülöpjakab. Kunszállás, Jakabszállás és Fülöpjakab évek óta szervezi meg ezeket a jeles napokat, amelynek célja, hogy a szomszédos települések egymás hagyományait megismerjék, abban részt vegyenek és ezáltal is jó kapcsolatok alakuljanak ki. 



A hagyományos szüreti felvonulás és ünnep köré szervezik az idei Falvak Éjszakája eseményt a településen – tudtuk meg a polgármestertől. Bodor Sándor hozzátette: az egész falu összefogása nyomán nagyon tartalmas, színes és jó hangulatú események veszik kezdetét szeptember 30-án, pénteken.

Kovács Márta, a Faluház vezetője elmondta, hogy pénteken a már hagyományosnak mondható csemetesor-ültetés és -átadás történik azoknak a babáknak a tiszteletére, akik az előző évben születtek Fülöpjakabon. Azon a napon éjszakai túra is lesz, Csankovszki Tibor vezetésével.



Szombaton kezdetét veszi a szüret, amit felvonulással, tánccal, viselettel, lovaskocsival és sok-sok jó kedvvel ünnepelnek. A faluház vezetője elárulta, hogy a táncosok korosztályi összetétele vegyes: a legfiatalabb 9 éves, a legidősebb 52 éves, azonban mindannyian rendkívül lelkesek. A felvonulók ellátogatnak Kunszállásra, körülbelül 12 órakor érkeznek meg a polgármesteri hivatal elé. Ott vendégül látják a menetet és tánccal köszönik meg egymásnak a látogatást. Aznap megemlékeznek a település időseiről, majd kezdetét veszi a mulatság: Bunyós Pityu koncerttel, tűzijátékkal és bállal várják az érdeklődőket.

Október 2-a, vasárnap délelőtt a sakkversenyé, délután pedig tovább folytatódnak a programok. Nagyon egyedi, eddig még soha nem rögzített élettörténeteket láthat összegyűjtve a közönség. Egy saját készítésű dokumentumfilm készült Fülöpjakabról. 

– Vannak leletek, leírások a településről, de van egy rész, ami hiányzott: hogy kik élnek Fülöpjakabon. Kik az új szomszédok, kik a hazatért fiatalok, milyen emberi történeteik és értékeik vannak? Egyéni élettörtének ezek, amelyek még ismeretlenek sokak számára. A hétköznapi hétköznapokat mutatjuk be, amatőr szinten. Bodor Sándor polgármester a film operatőre, technikusa, ő a fuvarozó, a rendező is egyszemélyben. Ami biztos, hogy lesz folytatás, hiszen a film készítése közben egy csoda rajzolódott ki előttünk, nagyon megható pillanatai voltak – mondta el Kovács Márta.



A film egyik szereplője a fülöpjakabi Katona Attila, akinek a fotókiállítását közvetlenül a filmpremiert megelőzően nyitják meg a közönség előtt. Márta hozzátette: talán ő volt az első, akihez becsöngettek, hogy beszélgessenek vele. Nagyon büszkék rá, hiszen két fotója bekerült a National Geographic napi fotói közé.

– Egy végtelenül kedves, ragyogó, sugárzóan intelligens ember, aki egyben nagyon alázatos – jellemezte Márta az alkotót.

Katona Attila megkeresésünkre elmondta, hogy 19 éves korában modellként kapott lehetőséget, de gyorsan kiderült számára, hogy nem megfelelő oldalán áll a fényképezőgépnek. Egy év leforgása alatt megvásárolta saját gépét, amivel először a természetről és barátairól készített képeket, majd idővel rengeteg felkérésnek igyekezett eleget tenni. Egy fotótanfolyamot is elvégzett és az elmúlt 12 év során szinte minden témakörben kipróbálta magát, amivel több elismerést is szerzett. Kedvence az esküvői fotózás. Régi nagy álma teljesült a vasárnapi kiállítással, aminek lehetőségét a fülöpjakabi önkormányzattól kapta, és amelyre sok szeretettel vár minden érdeklődőt.

Z. A.
                

Kövessen minket a Facebookon is!