Kistérség 2022. október 4. 08:00

Alapkőletétel Jászszentlászlón

Képgaléria
Alapkőletétel Jászszentlászlón
Ünnepélyes alapkőletétel volt Jászszentlászlón október 3-án, hétfőn. A „Jászszentlászló és térsége szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztése” megnevezésű pályázat nyitórendezvényén megjelent Nagy András, Jászszentlászló polgármestere, Varga Ferencné, Szank község polgármestere, Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. igazgatója, a kistérség polgármesterei, jegyzői, a sajtó képviselői.

Nagy András beszédében elmondta, hogy településükön 1995-ben valósult meg a szennyvíztelep üzembe helyezése, majd kiépült a gravitációs rendszerű csatornahálózat. A kezdetekkor a település lakosságának körülbelül 80 százaléka kapcsolódott a hálózatra, amely szám a kétezres évek elejére szinte elérte a 100 százalékot. 2001-ben Szank község csatlakozott a hálózatra, ahonnan az összegyűjtött szennyvíz egy 7,4 km hosszú vezetéken keresztül került a szennyvíztisztító telepre. Az eltelt évek nyomot hagytak az építmény egyes részein, az új rákötések folyományaként a telep elérte 2010-től a kapacitása határát. Emiatt egyre több üzemzavar és lakossági bejelentés jelzett problémákat. A telep nem tudta a tisztított szennyvízre vonatkozó határértékeket betartani, sokasodtak a büntetések is. Megszületett egy szakmai szervezetek által is támogatott kérelem, amelynek hatására 2019-ben a telep megkapta az átsorolást. 2021-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda, Jászszentlászló és Szank Község Önkormányzata között létrejött a támogatási szerződés. A projekt egymilliárd ötszázezer forint támogatásban részesült, amelynek értelmében mindezek után közvetlenül a telepre csatlakozik majd a Szankról érkező szennyvíz. Nagy András tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a beruházás tervezett megvalósítása: 2023. december 31.

Mátyus Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy nagy öröm társaságuk számára ilyen eseményen részt venni. Ismertette, hogy cégük 18 szennyvízrendszert üzemeltet ugyanennyi szennyvíztisztító teleppel. Véleménye szerint a Jászszentlászlón megvalósuló beruházásra már égető szükség volt. Mindezek után részletesen beszámolt a technológiáról, amit a beruházás során megvalósítanak. Hozzátette, hogy reméli, hogy jövő ilyenkor már a szennyvíztisztító telep működni fog és gratulált a települések polgármestereinek a beruházás megvalósításához.

A beszédek után Varga Ferencné, Nagy András és Mátyus Zoltán elhelyezték az új szennyvíztisztító-telep alapkövét.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!