Közélet 2014. november 16. 13:45 Forrás: penzcentrum.hu

Jön az új tízezres!

Jön az új tízezres!
Az idei évvel indul meg a bankjegyek cseréje. Az első a tízezres lesz. Decemberben jelenik meg.

Az MNB tavaly nyáron döntött a forgalomban lévő bankjegysorozat megújításáról. A biztonsági elemek, képi megjelenés továbbfejlesztéséről. Pár héten belül megjelennek a kereskedelmi forgalomban.




Az új bankjegy 2014 szeptemberében vált hivatalos fizető eszközzé, s megfelelő előkészületek bevezetése után 2014 decemberében fokozatosan jelenik meg a forgalomban. 2015 végén az új húszezres követi majd. Azonban hogy a kisebb címletek cseréjére mikor kerül sor, azt nem tudni.


Az új bakjegy számtalan kérdést vet fel...

Mennyibe kerül ez nekünk? A forgalomban levő bankjegysorozat cseréje miatt 2014 és 2017 között nettó 15-20 milliárd forintos gyártási költséggel számol az MNB. A leggyakrabban tízezres címletet veszünk fel az ATM-ekből. Az összes forgalomban levő bankjegy értéke 3364 milliárd forint, mennyisége pedig 349,8 millió darab volt 2014 első félévének utolsó napján. Ebből a tízezresek száma 111,8 millió, azaz összes bankjegy közel harmadát teszik ki.

Ez magában foglalja azt a kérdést, hogy az ATM-ek hogyan fognak megbírkózni az új fizetőeszközzel? A továbbfejlesztett, illetve új biztonsági elemek miatt viszont szoftverfrissítésre szükség lesz a forgalomképességet és eredetiséget vizsgáló berendezések esetében. Ez az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalatok számára néhány millió forintos beruházást jelent majd. Azonban az új tízezer forintos címlet méretében megegyezik a jelenleg is forgalomban lévő bankjegy méreteivel, ez pedig azt jelenti, hogy nem szükséges különösebb műszaki átállítás az ATM-eknél - derül ki az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó TrezEx Hungária Zrt. tájékoztatásából.

Az ATM-ekben, vagy a mindennapi tranzakciók során gyakran használt címleteknél általában kevesebb időre van szükség az elterjedéshez, a jellemzően vagyontartásra használt címletek - tipikusan ilyen húszezres bankjegy - esetében viszont akár több évbe is telhet az elterjedés.

Fotó: MTI

 

Kövessen minket a Facebookon is!