Helyi hírek 2022. október 28. 12:00

Kerekasztal-beszélgetést tartottak Petőfiről

Képgaléria
Kerekasztal-beszélgetést tartottak Petőfiről
Kötetlen hangulatú kerekasztal-beszélgetést tartottak Petőfi Sándor költő, szabadságharcos társadalmi szerepéről október 27-én, a Hattyúház dísztermében. Az esemény moderátora dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökségi tagja, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának helyettese volt, aki Petőfi költészetéhez, kulturális szerepéhez fűződő viszonyáról kérdezte a résztvevőket.

Beszélgetőpartnere volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, Szabó József, a Fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, valamint Tóth Gyuláné nyugalmazott iskolaigazgató, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökségi tagja.

Dr. Végh Katalin elmondta, hogy bár édesapja nem volt kifejezetten iskolázott, Petőfi verseit nagyon szerette olvasni. Ezt látva ébredt fel az ő érdeklődése is a költő művei iránt.

Dr. Rosta Szabolcs szívesen emlékezett vissza középiskolás éveire, amikor – a ma is nagy tiszteletnek örvendő – Juhász István tanár úr irodalomórán könnyes szemmel szavalta a költő verseit. Ezt örök emlékként őrzi osztálytársaival együtt.

Tóth Gyuláné Emike élete is több szálon, a jelenlegi Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium egykori igazgatójaként is kapcsolódott Petőfihez.

Szabó József már kisgyermekként, óvónője előadásában találkozott Petőfi verseivel, majd a tanárai között is akadtak szép számmal, akiknek fontos volt a költő hitvallása és annak átadása.

Mészáros Márta a Kiskun Múzeumig vezető útról szólva elmondta, hogy 1993-ban, a Petőfi-emlékszoba megnyitásával egy időben került az intézménybe tárlatvezető múzeumpedagógusként. A Petőfivel kapcsolatos új és új ismeretek, kutatások azóta is figyelme középpontjában állnak.  

Demeter Szilárd szerint Petőfi Sándor élete olyan korral kötődik össze, amikor mi, magyarok, eldöntöttük és ragaszkodtunk ahhoz, hogy magyarul beszéljük és magyarul gondolkodjuk. Véleménye szerint – fejtette ki – nem létezik költészet és irodalom Petőfi tisztelete nélkül.

V. B.
                   
Fotó: Fantoly Márton   
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek