Helyi hírek 2022. november 10. 12:00

Ingyenes módszertani játékgyűjtemény a Natura Hungarica Alapítványtól

Ingyenes módszertani játékgyűjtemény a Natura Hungarica Alapítványtól
Képzelj el egy kacsát hat-hét legóból! Aztán képzelj tízet, húszat! S végül találd ki miért szép, miért hasznos, miért különleges az egyik és miért a másik! Egyszerű? Hétköznapi? Bagatell? Hát persze! Miközben kapcsolódtok egymáshoz, visszaigazolást és megerősítést adtok és kaptok, megtanuljátok azt fogadni… megtanultok közösségben létezni. Ez így túlságosan egyszerű? Talán ez tényleg ennyire egyszerű…



A fenti játék egy abból a módszertani gyűjteményből van, amit a Natura Hungarica Alapítvány állított össze két lettországi és egy litván partnerrel, valamint a félegyházi Közgével együttműködésben az Erasmus+ program támogatásával, a Dive-In című projekt keretében. A projekt és a kiadvány a célja a sokszínűség, diverzitás és elfogadás, befogadás népszerűsítése a fiatalok és tanárok körében, non-formális oktatási módszerek, játékok, tevékenységek segítségével – tudtuk meg Kárpáti Ritától. A projektvezető azt is elmondta, hogy a kártyákat ingyenesen bocsátják a tanárok, trénerek, ifjúság segítők rendelkezésére. Ehhez elegendő egy üzenetet küldeni a Natura Hungarica Facebook-profilján keresztül.

Az alábbiakban a módszertani játékgyűjteményt már alkalmazó, gyakorló pedagógus mondják el tapasztalataikat. 

Dr. Kása Zsuzsanna intézményvezető, Móra Ferenc Gimnázium:

– A személyiségfejlesztésre és önismeretre alkalmas játékok és tréningek kezdő osztályfőnök koromban még nem voltak gyakran alkalmazott módszerek a sikeres pedagógiai munka megteremtéséhez. Nekem mégis, már a kilencvenes évek elején volt szerencsém az éppen aktuális osztályomnak ezeken alapuló osztályfőnöki órákat tartani. A nagyon kedves emlékű Huszka Jenő, a Közgazdasági Szakközépiskola akkori igazgatója írt egy nagyon hasznos és használható pályázatot, aminek köszönhetően a több mint 40 fős osztályomban három csoportra osztva tarthattunk osztályfőnöki órákat. Ezen alkalmakkor a személyiség és az önismeret fejlesztésére alkalmas játékok segítségével ismertük meg egymást és persze magunkat is. Hihetetlenül újszerű kapcsolat tudott létrejönni pedagógus és tanítvány között. Az akkor elsajátított módszereket a mai napig használom, ami még közelebb visz szeretett tanítványaimhoz.

Amikor a Móra Gimnáziumban Kárpáti Rita a Natura Hungarica Alapítvány képviseletében megkeresett és egy figyelmembe ajánlott egy hasonló célokat szolgáló, játékokból, gyakorlatokból álló csomagot, örömmel mondtam igent. Ki is próbáltuk azokat életvitel órán. Diákjaimnak hasonló élményt jelentett, mint anno, fiatal pedagógus koromban az akkori tanítványaimnak. Aki osztályfőnöki feladatokat vállal, mindenképp ajánlom ezeket a befogadást segítő játékokat a csapatépítő tevékenység támogatására.



Kissné Fekete Éva angol-történelem szakos tanár, osztályfőnök:

– A befogadást segítő kártyák egy hiánypótló kiadvány, ami az osztályfőnökök mellett a szaktanárok munkáját is segíti. A kompakt kiszerelés, az egyes feladatokhoz megjelölt kiegészítő információk megkönnyítik az előkészületeket, a tervezést a pedagógusok számára. A feladatok kimozdítják a tanulókat a hagyományos tantermi struktúrából, az asztal mögül, és kommunikációra késztetik, elgondolkodtatják őket. Miközben ráébrednek a világ sokszínűségére, a csoportkohézió és dinamika pozitív irányba fordul.

Nyelvtanárként is számos kreatív ötletet meríthetünk a kártyákból, hiszen a kommunikatív nyelvoktatás során tulajdonképpen mindegy, hogy miről beszélgetünk, csak szóra bírjuk a tanulókat, motiváljuk őket a valós kommunikációs szituációkban. Ezek a feladatok önismereti, vitaindító, véleményformáló, véleményalkotó, elfogadó attitűdöket erősítenek.

Mai világunkban az iskola egyre inkább kényszerül pszichológiai helyzetek kezelésére, konfliktusok oldására, az énkép fejlesztésére. Ezekhez szintén ad konstruktív ötleteket, kész feladatokat a kártyacsomag. A minőségi tanulás és tanítás elvárja a résztvevőktől, hogy a tanagyag egyszerű átadásán túl emberi értékeket közvetítsen, olyan készségeket alakítson ki, amelyek alkalmazása a felnőtt világban nagyobb jelentőségű, mint a tankönyvek száraz tartalma.

A mai iskolák csak profitálhatnak a Natura Hungarica kiadványából.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!