Helyi hírek 2022. november 11. 16:00

Gondolatok a katona Petőfiről

Képgaléria
Gondolatok a katona Petőfiről
„Egy gondolat…” címmel tartott előadást a katona Petőfiről Szűts Tamás szobrászművész november 10-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

– Őszintén nagyra értékelem Petőfi Sándort, a költőt, szeretem verseit. Ápolta és hirdette a magyar nyelvet, ablakot nyitott a természet csodáira, beszélt a lélekről, érzésekről. Rövid életének meghatározó része volt a hadsereg, a maga szabályaival és fegyelmével. Katona, sőt, színész is volt, de elsősorban költő – fogalmazott előadása kezdetén Szűts Tamás. Olyan érdekességeket is megtudtunk tőle, amit valószínűleg csak egy szűk kutatói kör ismer: Petőfi Sándor katonaként kitüntetést kapott Bem Józseftől, 1849 elején. A Magyar Honvédelmi Érdemérem harmadik fokozatát büszkén viselte.

Szűts Tamás szobrászművésznek két alkalommal is lehetősége volt Petőfit megmintázni. Egyik alkotása – melynek elő- és hátlapját az előadáson is megmutatta – a város rangos elismerése, a Petőfi Emlékérem.
– Előlapján a Petőfiről készült egyetlen hiteles dagerrotípiát használtam fel, hátlapján, a Szülőföldemen című vers első néhány sora áll, de ez sem akárhogy. Megtanultam Petőfi kézírását utánozni és azzal véstem az idézetet az éremre – mondta el. Az is kiderült, hogy Dunavecsén áll a főtéren a szobrászművész költő Petőfiről készített alkotása. A 220 centiméter magas szobor szavalás közben ábrázolja a költőt, és az úgynevezett kislak felé mutat, ahol egyik szerelmét, Zsuzsikát ismerte meg.

Az előadó a félegyházi katona Petőfi-szobor kapcsán elmondta: ebben az alkotásban mindenki számára benne van Petőfi harcra buzdító lelke. – Bármilyen művészeti ágról legyen szó, az alkotó szabadságát mindig tisztelem, Köllő Miklós így látta Petőfit. Megítélésem szerint, tisztelve az elődöket és az alkotót, ez a Petőfi a legjobb Petőfi a harcos kiskunoknak – tette hozzá.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek