Helyi hírek 2022. november 15. 12:00

Mire figyeljünk a téli madáretetés során?

Mire figyeljünk a téli madáretetés során?
Egyre többen látják annak a szépségét, milyen különleges érzés reggel az ablakból, az általunk kitett madáreleséget csipegető apró tollasok látványa. Ugyan téli vendégeink etetés nélkül is átvészelik a hideg időket, ettől függetlenül szeretettel fogadják az általunk kitett magokat, gyümölcsöket és számunkra is szívet melengető látvány a színes apróságok sokasága. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit teszünk ki számukra. Azért, hogy a jó szándékunk ne okozzon végzetes problémát, a következőkre érdemes odafigyelni.

Borítókép: fressnapf.hu

– A téli etetést érdemes az első komolyabb fagyok beálltától, nagyjából december elejétől március végéig folytatni.

– Már csak azért sem ajánlatos ettől később, költési időszakban etetni, mert a fiókák legtöbbje nem képes megemészteni a magokat, ami számukra akár a pusztulást is jelentheti.  

– Lehetőségeinkhez mérten, ne csak eleséget, vizet is juttassunk ki számukra, hiszen ehhez még nehezebben juthatnak télen hozzá.

– Élelmiszerhulladékok etetése tilos, hiszen viszonylag kevés madár képes megemészteni azokat, a többieknek pedig sokat árthatunk ezzel is.

– Sokan akasztanak ki sós szalonnát és számos állati eredetű „eleséget”, ezek azonban nem megfelelőek. Kivételt képez ez alól a kacsa-, liba-, és sertésháj.

– A legjobb tápértékkel rendelkező eleséget az olajos magvak adják, amelyek nem sózottak, nem pörköltek. Például a fekete napraforgó, mogyoró, dió, amelyek közé érdemes apró szemű magokat, esetleg kölest keverni. A félbe tört, héjában hagyott dión csipegető cinkék különösen kedves látványt nyújtanak.

– Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem, hiszen az alma, az erdőben esetlegesen korábban összegyűjtött bogyós termések is jó szolgálatot tehetnek. Sőt, ezek azoknak a madaraknak is kedvükre valók, amelyek eredendően rovarokkal is táplálkoznak.

– A kenyérféléket és az egyéb élesztő felhasználásával készült pékárukat szintén kerüljük, mert felesleges tápanyag nélküli ballasztanyagot jelentenek.

– A boltokban kapható cinkegolyók is hasznosak, de érdemes kivenni őket a hálóból, mivel a madarak könnyen beleakadhatnak és akár el is pusztulhatnak. Ezek házilag is elkészíthetők.

Ezeken felül fontos odafigyelnünk a higiéniára. Mivel az etetőket számos különféle életvitellel rendelkező madárfaj látogatja, ezért érdemes időközönként kitakarítani azt, eltávolítani a megmaradt maghéjakat, ázott eledelt. További hasznos információkért érdemes ellátogatni a
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára.

T. L.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!