Helyi hírek 2022. november 16. 16:00

November közepén kezdődik a légvezetékek alatti fák gallyazása

November közepén kezdődik a légvezetékek alatti fák gallyazása
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. jogszabályban előírt kötelezettségénél fogva rendszeresen végzi az elektromos légvezetékek biztonsági övezetének tisztántartását. Idén ezek a munkák Kiskunfélegyháza belterületén, november közepén kezdődnek és a város teljes területét érintik.

Borítókép: illusztráció

Tájékoztatásuk szerint a társaság azokon a helyeken, ahol az elektromos vezeték biztonsági övezetébe benőtt növényzetet és faágakat a zavartalan villamosenergia-ellátás szempontjából veszélyesnek minősíti, ott szerződött partnerükkel – Kiskunfélegyházán az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Zöldterület Kezelő Kft. által – végeztetik el a gallyazási munkálatokat. Ezeknél a munkáknál nem tudják figyelembe venni az esztétikai illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat, ezért javasolják, hogy a gallyazást a minden szempontból optimális eredmény érdekében az érintett közterülethez kapcsolódó ingatlan tulajdonosa végezze, illetve végeztesse el.



Mint az ábra is mutatja, a légvezeték közelében lévő fák lombozata vegetációs időben 30 cm távolságig közelítheti meg a vezetéket, a gallyazással a vezeték mellett az 1 m távolságon belüli gallyakat távolítják el, továbbá a vezeték alatt lévő növényzet magassága legfeljebb 4 m magas lehet.

Évek óta visszatérő probléma, hogy az így legallyazott fák látványa bizony nem szép, és sajnos a fák is megsínylik ezt a beavatkozást. Az így kialakuló helyzet leginkább a fák folyamatos, szakszerű fenntartó metszésével küszöbölhető ki, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az előírt 4 méteres magasságon túl a növényzet metszése veszélyes. Mindenesetre célszerű az ingatlan előtti légvezeték közelébe ültetett fák koronáját rendszeresen ritkítani, kurtítani és megfelelő méretben tartani.

A gallyazást végző cég a levágott ágakat és gallyakat a helyszínen, a zöldfelületeken hagyja egészen addig, amíg az adott térségben akkora mennyiség gyűlik össze, amelyet a helyszínre hozott mobileszközzel darálni tudnak. Az így keletkezett aprítékot az önkormányzatnak szolgáltatják be. Az előforduló, szakszerűtlen és az előírásnak nem megfelelően végzett metszésekért a cég az önkormányzat által előírt helyen fapótlást végez.

A légvezetéket zavaró növényzet eltávolítása, az előírások betartása kötelező. A munkák elvégzése, bár kifogással és kritikával illethető, de érdemben nem befolyásolható. A legbölcsebb dolog a szükséges mértékű megelőző intézkedés: a fakoronák méretének folyamatos mértéken tartása, alakító metszése.

Nagy Ágnes
városi főkertész

                     

Kövessen minket a Facebookon is!