Közélet 2014. november 18. 09:58

Új vezető a KAPOCS élén

Képgaléria
Új vezető a KAPOCS élén
2014. november 1-jétől Fűri Judit a KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény vezetője. Arca nem ismeretlen a félegyháziak számára, hiszen 17 éve dolgozik a Gyermekjóléti Szolgálatnál, 2008 óta szakmai egységvezetőként. Az intézményhez, a szociális szférához fűződő kapcsolatáról, terveiről és az általa vezetett intézményről kérdeztük.

- Félegyházán születtem, Petőfiszálláson nőttem fel. Kecskeméten, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában érettségiztem, 1994-ben Szegeden a SZOTE-JATE közös képzésén szociális munkás, 2002-ben mentálhigiéné szakirányú szakképzettséget szereztem, 2004-ben gyermekjóléti alapellátásból szakvizsgáztam.

Először a kecskeméti Nyíri úti Általános Iskolában láttam el gyermekvédelmi felelős feladatkört, innen hívott át 1997 októberében Nemes Ferencné Marika, a KAPOCS akkori vezetője a gyermekjóléti szolgálathoz, aminek 2008 augusztusától szakmai egységvezetője lettem.

Munkámat 2010-ben bizottsági oklevéllel, 2011-ben pedig Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevele kitüntetéssel ismerte el a fenntartó. Erős érzelmi szálakkal kötődöm az intézményhez, így amikor ez lehetővé vált, megpályáztam a vezetői állást. Az elhúzódó folyamat eredményeként idén november elsejével kaptam kinevezést. Félegyházi lakos vagyok, két évtizede élek párommal, gyermekünk még nem született. Szabadidőmben szívesen sportolok, kirándulok, olvasok, és a gasztronómia is érdekel.

– Milyen adottságokkal rendelkező intézményt vett át?

– A Kapocs intézmény 1985. március 15. óta működik. Tevékenységi jellege szerint közszolgáltató közintézmény, amely önálló szakmai egységekből áll. Minden szakmai egységnek külön vezetője van, továbbá két intézményvezető-helyettes segíti a munkámat. A dolgozói létszám megközelíti a százat. Önálló szakmai egységként két bölcsőde, a családsegítés, a gyermekjóléti szolgálat, a gazdasági csoport, a családok átmeneti otthona és a hajléktalanellátás tartozik az intézményhez.

– Hogyan látja az objektív feltételeket?

– Egy kialakult, jól működő rendszerről van szó. A Dankó Pista utcai bölcsőde és a Családok Átmeneti Otthona teljes mértékben fel van újítva, a Hunyadi utcai épületre – bár végeztek már rajta munkálatokat – ráférne egy átfogó felújítás. A jelenlegi 153 bölcsődei férőhely bővítése szerencsés lenne, tudomásom szerint ezt a képviselő-testület is mérlegeli. A 40 férőhelyes Családok Átmeneti Otthona folyamatosan teltházzal üzemel, a hajléktalanellátás kapacitása viszont elégséges. 

A 100 férőhelyes nappali melegedő, az 50 fő étkeztetését megoldó népkonyha, a 12 férfi és 2 nő elhelyezésére alkalmas hajléktalanok átmeneti szállása és a 82 férfi és 43 női férőhellyel rendelkező hajléktalanok éjjeli menedékhelye kielégíti az igényeket. Sürgető feladat a hajléktalanszálló kerítésének javítására volt, e célra legutóbbi ülésén 2,8 millió forintot szavazott meg a testület, így objektív feltételeink jelenleg jónak mondhatók.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!