Program 2022. november 23. 11:00

A közadakozásból készült Petőfi-szobor ma is Fehéregyházán áll

A közadakozásból készült Petőfi-szobor ma is Fehéregyházán áll
A Petőfi-szobor utóélete címmel beszélgetésre invitálják az érdeklődőket november 24-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba. A közadakozásból elkészült, 1999-ben Fehéregyházának adományozott Petőfi-szobor keletkezésének, felavatásának történetéről beszélget Tóth Gyuláné nyugalmazott iskolaigazgató és dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta főlevéltáros.


Két Petőfi-szobor a téren – 1999. július 19.

Dr. Kőfalviné dr. Ónodi Mártától megtudtuk, hogy az ötletet egy korábbi esemény, a közelmúltban lezajlott főtéri Petőfi-szobor 100. évfordulós ünnepségének apropója adta. Az ünnepség egyik szónoka Tóth Gyuláné volt, akivel egyöntetűen úgy gondolták a korabeli dokumentumok után kutatva, hogy a szobor utóéletének történetét fontos lenne ismertetni az érdeklődőkkel. 1997-ben indult a szoborállítási kezdeményezés, amelynek értelmében a Segesvárról idekerült főtéri szobrunkért cserébe egy egészalakos Petőfi-szobrot ígért az akkori városvezetés az erdélyieknek, amit aztán közadakozásból valósítottak meg. 

Tóth Gyuláné hangsúlyozta, hogy az 1997-ben létrejött Országos Petőfi Emlékbizottság, illetve Ficsór József Petőfi-hagyományápolásának is köszönhetően abban az évben a Petőfi-emlékévek nyitóeseménye Kiskunfélegyházán volt. Az ünnepség egy nagyon forró nyári napon valósult meg, többezres tömeg érdeklődése mellett. Határon túli vendégek is érkeztek, többek között Segesvárról és Fehéregyházáról is. Azon a napon hangzott el az említett vendégektől a mondat, amelyben megfogalmazták, hogy mennyire szeretnének egy egészalakos Petőfi-szobrot. A polgármester ígéretet tett rá, hogy – mintegy ellentételezve a városunkban lévő szobrot – a kívánságot teljesíti. A kitűzött dátum 1999. július 31-e volt, amit teljesítettek is, hiszen közadakozásból elkészült az alkotás. Máté István szobrászművész munkáját egy delegáció kísérte Fehéregyházára, ahol a mai napig, az eredeti helyén megtalálható.

Tóth Gyuláné hozzátette: Ennek az időszaknak a visszaidézése nagyon sok élményt tud adni azoknak, akik ott voltak akkor, és azoknak is, akik érdeklődnek a történet iránt. A résztvevők korabeli fotókkal színesített előadásra számíthatnak, és ha a technikai lehetőségek kedvezőek lesznek, akkor internetes kapcsolatot is létesítenek Fehéregyházával az este folyamán. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Z. A.   
       

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek