Kistérség 2022. november 23. 09:00

Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése

Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-2.2.2-15-2019-00146) finanszírozásában zajló projekt Bács-Kiskun megye településeinek szennyvízelvezetését oldja meg. A fejlesztés megoldást jelent a tisztítási fok javítására, az üzemeltető fontos feladata a beérkező vízparaméterek folyamatos ellenőrzése is

A projekt megvalósításához az Európai Unió 2,137 milliárd forint támogatási összeget nyújt. A projektet Csengőd, Akasztó és Tabdi Község Önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg 2023. december 30-áig. Csengődön, a meglévő szennyvíztelep egy részét felhasználva a jelenlegi helyen, illetve az 5306. jelű út szemben lévő oldalán új műtárgyak kialakításával egy új, eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási technológiával rendelkező szennyvíztisztító telep épül.

A fejlesztés eredményeként az érintett 2000 lakosegyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvízkezelési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételei teljesülnek, annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100%-át. A projekttel szemben szakmai elvárás, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.

A műtárgyépítés előtt a talaj megerősítése kavicscölöpözéssel történik, megközelítőleg 1200 darab kavicscölöp elhelyezésével. A cölöpöket 60 centiméter átmérőjű, 3 méter mélységű és 0,7 méter palásttávolságú kialakítással helyezik el.

A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el az SP  Szeremle Konzorcium tagjaként.

A kivitelezésen túl a feladatok közé tartozik az engedélyezési és tervezési feladatok elvégzése is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg

A projektről bővebb információt a www.csengod.hu oldalon olvashatnak.                    

Kövessen minket a Facebookon is!