Helyi hírek 2022. november 29. 11:00

A Petőfi-szobor utóélete

Képgaléria
A Petőfi-szobor utóélete
A Petőfi-szobor utóélete címmel beszélgetett Tóth Gyuláné nyugalmazott iskolaigazgató és dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta főlevéltáros, aki vendégét a közadakozásból elkészült, 1999-ben Fehéregyházának adományozott, egész alakos, Petőfi Sándort ábrázoló alkotásról kérdezte. Az eseményt november 24-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották.

Dr. Ónodi Márta az előzményeket ismertetve elmondta: Idén, október 27-én ünnepeltük a Petőfi-szobor fennállásának 100. évfordulóját, amit Köllő Miklós székely szobrászművész készített. Eredetileg Segesváron állították fel 1897. július 31-én, de 1916-ban, az első világháború idején Budapestre szállították. Ezt követően a segesváriak vissza szerették volna kapni, de végül ez nem történt meg. 1922. október 29-én, Kiskunfélegyházán, a mai Petőfi-téren állították fel, ahol azóta generációk nőttek fel árnyékában.

Tóth Gyuláné visszatekintett 1997-re, amikor létrejött az Országos Petőfi Emlékbizottság és a Kiskunfélegyházi Emlékbizottság is. Ebben az évben a Petőfi-emlékévek programsorozat országos nyitó rendezvénye Kiskunfélegyházán volt. Többek között Erdélyből is érkeztek az eseményre vendégek.

– Az akkori városvezetés Ficsór József polgármesternek köszönhetően ígéretet tett arra, hogy a segesvári – ma már a mi főterünkön álló – szoborért cserébe Félegyháza egy egész alakos Petőfi-szoborral kedveskedik. 1997-ben indult el a megvalósítás, aminek köszönhetően közadakozásból, önkormányzatok, magánszemélyek, cégek, a Petőfi Sándor nevét viselő intézmények hozzájárulásával lehetővé vált, hogy 1999. július 31-én felavassák Máté István szobrászművész Petőfit ábrázoló alkotását. A szobor a fehéregyházi Múzeumkertben 1999. július 21-én lett felállítva.

A visszaemlékezés végén, – az internetkapcsolatnak köszönhetően – becsatlakozott a beszélgetésbe Szabó József, a Fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke és Gál Ernő, a segesvári RMDSZ elnöke. Hálás köszönetüket fejezték ki Kiskunfélegyházának, Tóth Gyulánénak azért, hogy Félegyháza és Erdély ilyen módon is összekapcsolódik az idők végezetéig.

Tóth Gyuláné az alábbi szavakkal emlékezett meg a közelmúltban hetvenéves korában elhunyt Máté Istvánról, a szobrászról és azokról, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a szobor ajándékozása: – A rendezvény kezdetétől ég egy mécses azokra emlékezve, akik igen sokat tettek a megvalósításért és már nem lehetnek közöttünk. A teljesség igénye nélkül: Ficsór József polgármester, Mester Gyula, Fekete János, Szendreiné Fejes Mária, Palásti Gábor, Luczó József, idős Csányi József, Fenyvesi István, Segesváron Gál Barna, Fehéregyházán Gábos Dezső, a Fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. A félegyházi, a fehéregyházi, a segesvári tisztelők osztoznak a gyászban.

Máté István nemcsak kiváló szobrász, de igaz magyar ember volt. Köszönjük, hogy a fehéregyházi Múzeumkert Petőfi-szobroddal a világ magyarjainak zarándokhelyévé vált, hogy a kiskunfélegyházi Ótemplom-kert sétányain elhelyezett Petőfihez kötődő domborművekkel megajándékoztál bennünket. Nyugodj békében! – zárta emlékezését Tóth Gyuláné.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek