• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Petőfi Sándor emberi kapcsolataival záródott a Láng van a szívemben programsorozat
Kultúra 2022. december 3. 15:00

Petőfi Sándor emberi kapcsolataival záródott a Láng van a szívemben programsorozat

Petőfi Sándor emberi kapcsolataival záródott a Láng van a szívemben programsorozat
Petőfi Sándor emberi kapcsolatainak részletezésével záródott a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Láng van a szívemben című programsorozata. Juhász István nyugalmazott pedagógus tolmácsolásában hallgathattunk meg jó néhány Petőfi versrészletet, amelyek egykori szerelmeihez, költőtársaihoz, illetve testvéréhez, Zoltánhoz íródtak. Az előadó áhítattal beszélt a költő kimagasló írói és társadalomformáló szerepéről is.



December 1-jén, a tanár úr elmondta, hogy Petőfi nem csupán egy költői lángelme volt, hanem maga volt a magyar nemzet géniusza. Költeményei által megközelíthetővé vált minden korosztály és műveltségi szintű ember számára. Tulajdonképpen, egy egyedüli személyiségű történelmi alak volt. Sajátossága abban rejlett, hogy mindenre választ adott az írásaiban. Legyen az szerelem, társadalmi felvetések, vagy éppen teljesen hétköznapi dolgok, mint a család, illetve az emberi kapcsolatok.



Petőfit vagy szeretni, vagy gyűlölni lehet. Véleménye szerint, olyan nem létezik, hogy valakiből nem vált ki semmilyen érzelmet. Az igaznak, a jónak a tükrét mutatta mindenki számára. A küzdés pátoszát fogalmazta meg olyan módon, ami kilép a jelenből és a jövő felé mutat. Ez az emberi kapcsolataira is kihatással volt.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek