Kultúra 2022. december 20. 14:00

Befejeződtek a könyvtár szervezett Petőfi-emléktúrái

Képgaléria
Befejeződtek a könyvtár szervezett Petőfi-emléktúrái
Befejeződtek a könyvtár által szervezett Petőfi-emléktúrák. Az ismeretterjesztő kirándulásokra szeptember és november között került sor. Számos Petőfi életéhez kötődő helyszínt látogattak meg az érdeklődők ebben az időszakban, amikor szakemberek meséltek a költő rövid, de eseményekben gazdag éveiről. A kirándulás-sorozatról részletesen Abonyi Szilvia, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója számolt be.

– Véget értek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Petőfi nyomában Félegyházától Félegyházáig címmel szervezett autóbuszos kirándulásai, melyek során a résztvevők felkeresték a Bács-Kiskun megyében található Petőfi-emlékhelyeket. A kirándulások TOP-5.3.2-17-BK1-2021-00004 azonosító számú – Megyei identitás erősítése – ,,Petőfi200” című pályázat keretében valósulhattak meg, melynek egyik nyertese Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata volt. A nyolc útra 220 fő részvételével szeptember és november hónapokban került sor. Az érdeklődők két alkalommal egész napos körtúrán a Felső-Kiskunság négy települését járhatták be. Szabadszálláson Horváth Balázs István nyugállományú ezredes vezetésével megtekinthették a Petőfi Sándor-emlékművet, a református templomot, a városházán elhelyezett emléktáblát, valamint a helytörténeti gyűjteményt. Kunszentmiklóson Székely Gábor páratlan Petőfi-gyűjteményét csodálta meg az utazóközönség, majd Szalkszentmártonra érve a Petőfi Sándor Emlékkiállításon a látogatókat Mészáros Szilvia intézményvezető kísérte végig. Utolsó állomásként Dunavecsén, a Petőfi-téren sétálva tiszteletüket tették Szűts Tamás félegyházi szobrászművész egész alakos Petőfi szobránál. A közelében lévő, éppen felújítás alatt álló Petrovics-mészárszéket kívülről szemlélték meg. Mindkét körtúra alkalmával kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagodva térhettek haza a kirándulók, akik zömében diákok és nyugdíjasok voltak. Az emléktúrák során három alkalommal jártak Kecskeméten, ahol Székelyné Kőrösi Ilona történész városi sétán, illetve a Katona József Emlékházban tartott előadásával kalauzolta közönségét. Bemutatta Petőfi Sándor mezővárosi életét, kecskeméti kapcsolatait. Ezt követően ellátogattak a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe is.

Szintén három túra alkalmával ismerték meg Kiskőrös Petőfihez kötődő emlékhelyeit. Mindenkit lenyűgözött a János Vitéz Látogatóközpont interaktív bemutatója. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozáson próbálhatták ki az elbeszélő költeményt felidéző társas- és egyéb kreatív játékokat, a tili-tolit, a 3D kirakót, a párosító memória és labirintus játékot. Megnézték még a képzőművészeti és néprajzi látványtárat, valamint a Szlovák Tájházat. Csak a novemberi túra résztvevői élvezhették az október közepén átadott, történelmi emlékhellyé nyilvánított Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megújult két kiállítását, melyek a költőzseni 7 éves alkotói időszakát és családjának relikviáit mutatják be.

A pályázat részeként 20 oldalas, színes kiadvány is készült, amit valamennyi kiránduló ajándékba kapott. Benne röviden összefoglalva arról olvashattak, hogy a felkeresett települések hogyan kapcsolódnak Petőfi Sándorhoz. A brosúra kérhető a könyvtárban vagy elérhető az intézmény honlapján (http://www.psvk.hu), hiszen aki az emlékévekben szeretné, önállóan is elzarándokolhat a megyei emlékhelyekhez, s teljesítheti a füzetben található pecsétgyűjtő játékot.

V. B.
                

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek