Helyi hírek 2022. december 31. 15:35

200 éve született Petőfi Sándor

Képgaléria
200 éve született Petőfi Sándor
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából emlékeztek városszerte 2022. december 31-én. A Petőfi-emlékház megkoszorúzását követően Csányi József polgármester mondott beszédet, majd színpadi játékkal elevenítették fel a szabadságharc eseményeit, Arany és Petőfi barátságának két évét a városi könyvtárban.

200 éve született meg a magyar irodalom egyik legnagyobb költője, aki elvitathatatlan szálakkal kötődik Kiskunfélegyházához. Gyermekéveit itt töltötte, verseiben vallotta meg érzelmeit Félegyháza iránt. 2022-ben a Petőfi 200 Emlékév alkalmából és a Talpra Magyar! program jóvoltából a félegyházi kulturális, oktatási intézmények és a civil szervezetek a megszokottnál több és tartalmasabb programmal idézték fel a költő szellemiségét. A sokszínű eseménysorozaton túl Kiskunfélegyháza idén ünnepelte a Petőfi-szobor városunkba kerülésének 100. évfordulóját is.

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi-emlékház falán koszorút helyezett el a város önkormányzata nevében Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, valamint a Petőfi Sándor nevét viselő intézmények, a helyi civil szervezetek és pártok, a város kulturális és oktatási intézményeinek képviselői.

A megemlékezés 10 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban folytatódott, ahol Csányi József polgármester köszöntötte Petőfi földijeit. – A városunk megalapítását követő 49. évben csodálatos esemény történt Félegyházán, megszületett a kis Petőfi. Születésének pontos helyét a mai napig vita övezi, de mi a leghitelesebb forrásból, magától a költőtől tudjuk, hogy Kiskunfélegyházán született. Petőfi rövid, de tartalmas élete megalapozta az ország hírnevét messze földön, hiszen kevés olyan költő van, akinek a műveit annyi nyelvre fordították, mint Petőfiét. A Távol-Keleten is az ő verseit és gondolatait idézik, amikor példát akarnak mutatni a fiataloknak – fogalmazott. Hozzátette: 100 éve áll a város főterén a költő szobra, 100 éve mutat példát a város lakóinak és minden igaz szívű magyarnak. – A város útján elhelyezett mérföldkövek között Petőfi Sándor a legékesebb, mert nemcsak a magyar, hanem a világtörténelmet is meghatározta az a szabadságharc, amelynek Petőfi volt az egyik vezető egyénisége. Erre ma is büszkének kell lennünk – zárta gondolatait.

Ezt követően Tóth Péter Lóránt, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor és Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész Szabadságharc, Arany és Petőfi barátságának két éve címmel mutatott be színpadi játékot. Megtudtuk: a mintegy 60 perces előadást immár 110. alkalommal adták elő. A dráma korhű szövegekre épül, korabeli feljegyzések, levelezések alapján íródott. A kor szellemiségét megidéző előadás a szabadságharc eseményeit, helyszíneit, történelmi hőseit Arany és Petőfi kapcsolatán keresztül, az ő szemükkel nézve mutatta be a közönségnek.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                                           

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek