Kitekintő 2023. január 1. 16:00

Égi szellemet fotózott egy európai obszervatórium

Égi szellemet fotózott egy európai obszervatórium
Az űr megszámlálhatatlanul sok rejtélyt foglal magában, amelyek innen, a Földről nézve bizony meglehetősen fura alakokat is ölthetnek – elég, ha csak a csillagképekre gondolunk, vagy például a Kúp-ködre, amely a napokban nyűgözte le újfent a téma iránt érdeklődőket.

Borítókép: AFP

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) fennállásának 60. évfordulóján nemrégiben közzétett kép láttán szinte mindenkinek elállt a szava, a hét fényévnyi hosszú Kúp-köd látványa ugyanis egyszerre rémisztő és szemkápráztató, írja Agrotrend az Index értesülésére hivatkozva. A csillagköd egyesek szerint egy titán, míg mások szerint egyenesen a halál vagy egy istenség képét öltötte magára, amely árgus szemekkel figyeli a világmindenséget.

A valóságban erről persze szó sincs, a tőlünk több mint 2500 fényévnyire lévő látványosság az NGC 2264 nevű nagyobb komplexum része a Monoceros (Egyszarvú) csillagképben. A képet, mint említettük, az Európai Déli Obszervatórium készítette furfangos, Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope) nevű teleszkópjával.

A Kúp-köd a többi csillagködhöz képest kicsit másképp néz ki, amit elsősorban annak köszönhet, hogy sötét, vastag porral van borítva, amely elnyeli a látható fényt – azon csak az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú, például az infravörös és a rádiófény hatolhat át. Színe mellett azonban alakja sem hétköznapi, a nebula jellegzetes formáját az újszülött csillagokból származó anyagsugarak alakítják ki, hasonló folyamat áll a híres Teremtés Oszlopainak hátterében is – emlékeztet a Science Alert.
               

Kövessen minket a Facebookon is!