Kultúra 2023. január 4. 08:00

Rokonom, Petőfi

Rokonom, Petőfi
A költő visszatért, hogy bemutassa a 20. és 21. századi rokonait… Petőfi Sándornak ugyan nincs egyenesági leszármazottja, de apja és anyja testvérei révén, oldalágon sok rokona él ma köztünk. A kutató szerint pillanatnyilag kétszáz körül van a számuk, de a matematikai megközelítés szerint ennél jóval többen vannak.

Borzák Tibor Rokonom, Petőfi című kötete 2016-ban látott napvilágot – benne 12 családfa rajzával és 100 fotográfiával. Az azonos című film hat családot mutat be, hat kisfilm egy örkényi koszorúban. Szerények, de ugyanakkor büszkék rokonságukra. Ők is fordulatos korban élnek, éltek, emberi sorsuk a költőéhez hasonló. Tetteik, kitartásuk, hazaszeretetük, családjuk bemutatása példa lehet arra, hogyan lehet megtalálnunk saját utunkat a világban.

Hrúz Mária és Petrovics István mai oldalági rokonai:


Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató



Bognár Zalán történész és családtagjai; Petőváry Attila gerelyhajító



Petőváry Zsolt vízilabdázó



Molnár Istvánné Lukácsi Ilona 
– Szabadszállás



Petheő Judit Debrecen



ifj. Hankiss János író



Hankiss Ilona operaénekesnő

Általuk megismerhető elődeikre Petőfi is büszke lenne. A költő hiteles visszatérését Bánföldi Szilárd színész segíti.



A kisfilmekhez kiválasztott mai zenék csodálatosan felvezetik és lezárják az egyes családi történeteket: Hankiss Ilona és Petrás Mária kristálytiszta éneke, a Misztrál és Credo együttesek, Varga Miklós dala, Könczei Árpád zenéje.



A film az alkotók – Borzák Tibor, Hajduk Márta, Novák Lajos – és segítőtársaik önkéntes munkájával készült a Petőfi-bicentenárium tiszteletére 2019–2022 között. A film forgalmazója: KárpátPress Stúdió.

A Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmet az M5 csatorna tűzi műsorára. Januárban várható a film budapesti és vidéki nyilvános bemutatója is. A film a YouTube-csatornán bárki számára hozzáférhető.

Vélemények a filmről:

A film úgy hatott rám, mint az erős ital: felgyújtotta a képzeletemet. Azt kérdeztem magamtól, ha igaz a latin mondás, miszerint a név kötelez, vajon mi a kötelességük a rokonoknak önmagukkal és azzal a családdal szemben, amelyből vétettek. Mert ez a név olyan, mint egy varázsige, vajon érzik-e, úgy, ahogy a költő, hogy minden nap előrébb kell vinniük a világot. Hallgatva a megkérdezetteket megnyugodtam, elhiszem, hogy minden ismétlődik, a kerék újra fordul egyet… Mert a jó szív elég ahhoz, hogy az ember magasba emelkedjen.
Eszterhai Katalin író, televíziós producer

Lenyűgözött az a nemes egyszerűség és kellő emelkedettség, amellyel a Petőfi-film szereplői viselkedtek nagy örökségük árnyékában. Mégis meggyőzően bizonytották, hogy nagy ez az örökség és mindenképpen kötelez. Számunkra a filmnek éppen az az egyik erénye, hogy a ma élő utódok zömben hangsúlyosan megjelennek a Petőfi Sándorra oly jellemző tulajdonságok, például az akaraterő, a változtatási képesség és a hazaszeretet, hiszen a maguk területén mindegyikük magosan kivált a környezetéből.
Petrás Mária népdalénekes, keramikus és Döbrendtei Kornél író, költő


Ez a film kiváló példa arra, hogy miként lehet Petőfi Sándornak a mindenkori politika által erősen befolyásolt és sokat vitatott életének még kétszáz év múltán is egyszerre teljesen újszerű megközelítésében, ugyanakkor hitelesen és méltó módon emléket állítani.  Az érdeklődő közönség és a témában jártas kutató számára egyaránt régen érzett jó élményt jelentenek az érdekesebbnél érdekesebb riportok, a modern technika lehetőségeit maximálisan kihasználó képsorok és a nagyon jól összeválogatott zenei részek összhangja, kiváló minősége.
Dr. Szabó Géza PhD régész főmuzeológus

Hibátlan, gyönyörű emlékezés a legmagyarabb költőről. Azt mondanám, hogy nem csak a rokonok lehetnek megtisztelve, hogy ilyen kiváló családba kerültek be, de Petőfi maga is elégedett lenne, ha a filmet végignézné. Méltó utódai vannak, akikre büszke lehet. Olyanok, akik tettek az országért és fiatalok, akik reményt adnak, hogy ez a mai lélekrombolás meg fog szűnni az ő érdemükből és erejükkel.
Dr. Hankiss János orvos, író



Rokonom, Petőfi
(dokumentumfilm, 58’04”)
Borzák Tibor, Hajduk Márta, Novák Lajos filmje


Filmelőzetes – Trailer (1'33”)

A film Facebook-oldala
                         

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek