Kitekintő 2023. január 8. 16:00

Nem akármilyen üstökös fog elhúzni felettünk

Nem akármilyen üstökös fog elhúzni felettünk
Január végén egy olyan égi vándor érkezik, amelyet csak 50 ezer évente láthatnak a Föld lakói.

Borítókép: Zselici Csillagpark

Nemsokára olyan látványban lehet részünk, melyben legutóbb az ősembernek volt – adta hírül a Turista Magazin az Időkép információjára hivatkozva. Egy olyan égitestről van szó, amit tavaly március 2-án fedeztek fel a kaliforniai Zwicky Transient Facility-ben, és a csillagászok számításai szerint nagyjából 50 ezer év alatt ér körbe Nap körüli elnyújtott pályáján. Mindez azt jelenti, hogy az üstököst legutóbb a neandervölgyi emberek láthatták. Az üstökös február 1-én kerül legközelebb a bolygónkhoz, ekkor kb. 44 millió kilométerre lesz tőlünk.

A C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös jelenleg túl homályos ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen, de január végén és február elején majd szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

A Zselici Csillagpark egy 800 mm-es távcsővel december 29-én hajnali 4 óra után készített is egy szép felvételt az üstökösről, amit közösségi oldalukon meg is osztottak. Bejegyzésükből kiderül, hogy a Hold miatt nehézkes lehet az égi vándor megfigyelése, de január 20-ától már kistávcsővel, vagy binokulárral könnyedén látható lesz, a hónap legvégén pedig akár szabad szemmel is megpillanthatják a szerencsések.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!