Helyi hírek 2023. január 13. 06:00

Gondolatok a legismertebb babonás napról

Gondolatok a legismertebb babonás napról
13-a van és péntek, s ezért az emberek többsége kicsit óvatosabbá válik. Azok is, akik fennen hirdetik, hogy ez már a 21. század – ami különben szerencsés szám –, és semmi helye nincs valami ősöreg hiedelemnek a modern kor emberének életében.

A babonák úgy általában minden népnél megtalálhatók, kelettől nyugatig, nagyvárostól az őserdő mélyéig. Évszázados hiedelmek húzódnak meg orvul a mindennapokban, s fennmaradtak akkor is, amikor a józan ész szerint régen a megsemmisülés örvényébe kellett volna beleveszniük – amúgy líraian. Mégis, ha valaki tüsszent, rögtön rávágjuk, hogy „egészségedre!”, nem is tudván, vagy csak nagyon kevesen, hogy a középkori Angliában azt tartották, a lélek akar távozni a testből, s a jókívánsággal ennek akartak gátat vetni. Ha jön egy kéményseprő, gyorsan elmormogjuk, hogy „Kéményseprőt látok, szerencsét találok”, s gomb után kapkodunk, sőt, piros ruhás illetőt szeretnénk látni, de iziben. Lehetne folytatni a sort vég nélkül, hisz rengeteg könyv szól különös-érdekes mítoszokról, hiedelmekről, babonákról, s szólásaink-közmondásaink frappáns rövidségükkel is ezt a témakört erősítik.



Hogy miért nem hétfőt és 15-ét tartjuk baljóslatúnak, hanem pont a pénteket és 13-át? Ennek is több magyarázata van, mert miért pont ez lenne kivétel? Nehogy már az életnek e porszemnyi kis részletében egyezzünk meg! Állítólag piszkosul régen, 1307. október 13-án, ami puszta vakvéletlenül pontosan péntekre esett, a jócskán eladósodott francia király a gazdag templomos lovagokat elfogatta valami légből koholt váddal, és, hogy ne nagyon legyen idejük megcáfolni, rögvest máglyára vettette őket. Nekik aztán tényleg nem volt szerencséjük. Persze a vádak hamisak voltak, de a kivégzettektől elkobzott aranyak valódiak, s ez volt a lényeg, a többi porhintés az alattvalók szemébe.

Az, hogy az utolsó vacsorán Jézussal pont tizenhárman ültek az asztalnál, az sem vezetett jóra, bár aminek be kellett következnie, az így is, úgy is eljött volna, a vacsorázók számától függetlenül. Jobb helyeken azért gyorsan meghívnak, sőt, végső esetben „bérelnek” egy plusz vendéget, hogy 14-en legyenek.

Az ember akár hisz akár nem, biztos, ami biztos alapon, sok helyen nincs ezzel a számmal emelet a felhőkarcolókban, a kórházakban kórterem, ágy, a repülőgépeken sor és ülőhely, és a Forma 1-es pilóták versenykocsiján sem díszeleg a 13.



A mai napon néhány egyszerű óvó-védő intézkedést megtéve biztosak lehetünk benne, hogy szerencsésen megússzuk. Jobb lábbal keljünk fel, ellenkező esetben rosszabb lesz a kedvünk egész nap, mint az aktuális időjárás. S ha az a fránya fekete macska pont előttünk megy át, óvatosan a bal vállunk felett köpjünk hátra háromszor. Persze azért előbb nézzük meg, nem egy háromajtós szekrénynek tűnő úriember slattyog mögöttünk, mert akkor nem a macska színe lesz köpködés után a legnagyobb problémánk. Ha véletlenül otthon felejtünk valamit és muszáj visszamenni, mondjuk ez slusszkulcs esetén tényleg az, szóval, ebben az esetben nézzünk tükörbe, és mosolyogjunk, ezzel elűzve a bajt. Mosolyogni amúgy is jó.

Ezek után elmondhatjuk, mit nekünk babonaság, megtettünk mindent, hogy ez a napunk is jól sikerüljön.   

Salánki Anikó
                

Kövessen minket a Facebookon is!