Kitekintő 2023. január 15. 16:00

Riaszthatják egymást az autósok egy magyar app segítségével

Riaszthatják egymást az autósok egy magyar app segítségével
Az alábbiakban olvasható cikk ugyan lassan három éves, mégis sok autósnak jelenthet segítséget egy korábbi magyar fejlesztés. Jól eső érzés lehet ugyanis, ha egy ismeretlen autóstárs jelzi esetleges figyelmetlenségünket az autónkkal vagy a parkolásunkkal kapcsolatban.

Akkor a 24.hu számolt be róla, hogy egy fiatal magyar pár fejéből pattant ki az ötlet, miután harmadjára jártak pórul és kellett munka előtt bebikázni a gépkocsijukat, hogy kellene egy mobiltelefonos applikáció, amivel közvetlenül lehet az autótulajdonosoknak üzenni. Nem vezetés közbeni üzengetésről van szó, hanem olyan hétköznapi dolgokról, mint például a rossz helyen parkolás figyelmetlenségből vagy az égve hagyott fényszóró. Ezért saját erőből megalkották az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Autóőrszem applikációt, amivel könnyedén üzenhetnek egymásnak az autótulajdonosok. 

Az alkalmazásban egy kattintással lehet jelezni, ha valaki rossz helyre parkolt, épp elvontatják az autót vagy ha bekapcsolt a riasztó. De a műszaki állapotában érzékelt probléma – mint a csöpögő olaj vagy a lapos kerék – is azonnal jelezhető.

– Egy éve adtuk ki az első verziót és a sok visszajelzésnek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővíteni, ami lehetővé teszi, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Nagyon egyszerű használni, be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bepipálni, hogy miről szeretnénk értesíteni. A legújabb frissítés óta adott a lehetőség szabadszavas üzenetküldésre is, amit a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe – mondta Molnár József, az Autóőrszem alapítója.

– Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, ami pár kattintással orvosolható, és másnak óriási segítség. Az applikációval a célunk az autós-kultúra fejlesztése, egy autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak.

Az Autóőrszem akkor lehet sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen a riasztás csak így érhet célba. Egy rendszámnak egy jogosultja lehet, de több személy is kaphat értesítést ha a tulajdonos úgy határoz. A felhasználók a rendszámra tudnak üzenetet küldeni, és a rendszer anonim: nem derül ki, kihez tartozik a gépkocsi vagy hogy ki küldte a riasztást.

A fejlesztők szerint az app megalkotása során fontos volt a visszaélések lehetőségének minimalizálása, már az első pillanattól számos óvintézkedést tettek: például a riasztást kapó autótulajdonos értékelheti, hogy értékes volt-e az információ, így ha valaki hamis riasztásokkal próbálkozik inaktiválható a fiókja.



A legújabb frissítés óta már az autóval nem rendelkezők is tudnak segíteni, ugyanis Facebook Messenger vagy Viber segítségével is riaszthatnak a nem regisztrált, de segíteni akaró járókelők. Elérhető továbbá egy autóra ragasztható matrica is, amivel jelezhető, hogy a tulajdonos használja az applikációt. Ez megkönnyíti a riasztást küldők dolgát, hiszen azonnal tudható, hogy az információ célba ér.

A fejlesztés még nem ért véget, a visszajelzések és kérések alapján további újítások várhatóak, mint a zónaterület alapján történő riasztás, de a fejlesztők tervezik az aktív felhasználók jutalmazását is.

Azóta történt néhány kedvező dolog, amit már az Autóőrszem Facebook-oldala fűzött hozzá:

Az appon keresztül már több mint 110 ezer elérhető rendszám.

Sőt, az Oszkár telekocsival való együttműködésnek köszönhetően még ennél is több!

Több mint 130 ezer beküldött riasztás.

Megújult felhasználói felület.

És persze rengeteg ötlet a jövőre nézve.
            

Kövessen minket a Facebookon is!