Helyi hírek 2023. január 20. 14:00

Az erdőtől az asztalig, avagy miért különleges a vadhús?

Az erdőtől az asztalig, avagy miért különleges a vadhús?
Több baráti és szakmai beszélgetés alkalmával felmerült a vadhús kérdése. Az utóbbi időben egyre többet beszélnek róla, ennek ellenére mégis nagyon kevesen fogyasztják, ritkán jutnak hozzá.

Minden település, ezáltal városunk területén is működnek vadásztársaságok ahol, ha máshol nem is, érdeklődhetünk a vadhússal kapcsolatban. Képviselőik bizonyára tudnak segíteni néhány jó tanáccsal. Ezen felül a nagyobb hipermarketekben már kaphatóak előrecsomagolt, feldolgozott vadhúsok is.

Íme néhány ok, amiért érdemes ezt a különlegességet fogyasztani. Életmódjából adódóan a vad, legyen szó bármely fajról is, jóval kevesebb káros anyagot visz be a szervezetébe. Élete során gyakorlatilag egyáltalán nem áll gyógyszeres kezelés alatt, így semmiféle gyógyszermaradvány sem található meg a szervezetében, a húsban.

Életét szabadon éli, a területre jellemző növényeket eszi, amelyek nagy része gyógynövény. Ennek köszönhetően számos hasznos ízadó-kivonatanyag található meg benne. Ez nem csak rendkívül egészségessé, de jellegzetesen kellemes ízűvé teszi azt. A vadhús fehérjetartalma megközelítőleg 25 százalék. Viszonyításképp, a sovány marhahátszíné 18-20 százalék. Tehát, élettani szempontból sem elhanyagolható.

A vadhúsok java vörös hús, ami magasabb vértartalomra utal. Ennek ellenére a romlásnak ellenállóbb, hiszen az izomrostok jóval kötöttebbek, közelebb helyezkednek el egymáshoz, így a baktériumok gyors behatolása is akadályoztatott.



A mai rohanó világnak köszönhetően a nagyüzemben tartott, tenyésztett haszonállatok életkörülményei sokkal megterhelőbbek, mint a vadászható vadfajoké. Ezért, aki esetlegesen a vadászatellenesség miatt nem fogyasztja a vadhúst, gondoljon bele mennyivel szabadabban élnek, és jó esetben mennyivel humánusabban úton kerülnek az asztalra a vadon élő álltok.

Sokan mégis attól tartanak, abban a tévhitben élnek, hogy mivel lőtt vadról van szó, így a higiénia hagy némi kívánni valót maga után. Ez nem így van, hiszen olyan szigorú szabályok szerint lehet csak értékesíteni, feldolgozni a vadat, amely nem teszi lehetővé azt, hogy rossz minőségű hús kerüljön az asztalra. Ezen felül ante-mortem, tehát, az elejtést megelőzően a vadász már egy bizonyos képet kap a vad egészségi állapotáról. Ez azt jelenti, hogy ha rendellenességet tapasztal a mozgásában vagy külsérelmi jegyeket lát a testen, már van egy kiindulópont a későbbi post-mortem, azaz elejtés utáni vizsgálathoz, ami nemcsak a húst, de a zsigereket is érinti. Minősített vadhúsvizsgálók ellenőrzik a húst az elszállítás előtt. Ha nincs probléma, és a hús kifogástalan, a vadhúsvizsgáló kiállítja a vadkísérő jegyet illetve az apróvad gyűjtőigazolást. Sok esetben mintavételre is sor kerül. Ha a hús gyanús, emberi fogyasztásra alkalmatlan, megsemmisítik.

Egyszóval, érdemes legalább havonta egyszer-kétszer felvenni a menüsorba, hiszen nagyban hozzájárulhat az egészséges étkezéshez.

Tarjányi Lili
                          

Kövessen minket a Facebookon is!