Helyi hírek 2023. január 21. 10:00

Tárlat kiskunfélegyházi alkotók munkáiból

Képgaléria
Tárlat kiskunfélegyházi alkotók munkáiból
Petőfi Sándor születésének és a Himnusz megírásának 200. évfordulójához kapcsolódó alkotásokból nyílt kiállítás január 20-án, a Móra Ferenc Művelődési Központban. A mintegy 30 alkotásból álló tárlat az 1823-as év eseményeire, témáira emlékezik.

Immár 5. alkalommal rendezték meg a Móra Ferenc Művelődési Központban a Válogatás kiskunfélegyházi alkotók munkáiból című kiállítást. A tárlat témáját idén a Petőfi 200 emlékévek és a Himnusz megírásának 200. évfordulója adta. A kiállítás február 21-éig látogatható.

A tárlat megnyitóján Feledy Balázs művészeti író a 200 évvel ezelőtti eseményeket idézte fel. Elmondta: 1823. nemcsak Petőfi Sándor és Madách Imre születésének, valamint a Himnusz megírásának éve, hanem a képzőművészetben is jelentős dátum. Ebben az évben született Ligeti Antal festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar elődje. Ifj. Markó Károly, Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula festőművészek születése is erre az időszakra tehető.

– Felmerül a kérdés, hogy 200 év után lehet-e ezekhez a jubileumokhoz valamilyen kortársművészeti alkotásokkal kapcsolódni? Ha lehet, mit érdemes ebből megfesteni, megmintázni, és milyen szempontok lehetnek az alkotás során? Az emlékezés a legfontosabb, de ugyanilyen fontos a fantázia, a látomások, az empátia, a kreativitás, az alkotóerő és a tehetség. Emlékezzünk főhajtással és ezekkel a művekkel a 200 évvel ezelőtt történtekre, melyből tulajdonképpen kihajtott a magyarság nagy fejlődése. Ennek művészeti lenyomata itt látható a kiállításon – fogalmazott. Hozzátette: színvonalban és technikában is sokféle a tárlat, vannak kitűnő hivatásos művészi teljesítmények és műkedvelő alkotások is. A kiállításon akvarell munkák, kollázsok, zománcok, domborművek, kerámiák, fotográfiák, digitális nyomatok, tűzzománcok, selyemfestéssel készült alkotás, pasztellek és szobrász munkák is megtekinthetők.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
              

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek