Kitekintő 2023. január 22. 13:00 Forrás: MTI

Veszprém lett Európa kulturális fővárosa

Veszprém lett Európa kulturális fővárosa
Hivatalosan is elkezdődött a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. A megnyitón a horvát és a magyar köztársasági elnök is részt vett. Novák Katalin köszöntőjében azt mondta: büszkék lehetünk, mert hazánknak ez a csodás vidéke idén egész Európa figyelmének középpontjába kerülhet. Hozzátette: a kultúra erejét mutatja, hogy a nehezebbé váló életviszonyok között is képes felemelni a szívünket és ünneplőbe öltöztetni a lelkünket.

Borítókép: Csendes Márk

A nyitóhétvége programjai már szombaton elkezdődtek Veszprémben. Kulturális rendezvények sokasága árasztotta el a várost. A szórakozóhelyeken és az utcákon is szólt a zene, de várostörténeti sétákon is részt lehetett venni 13 helyszínen, 50 ingyenes programon.

Elektronikus zenére szórakoztak a legkisebbek és szüleik. Dj, partikellékek, bulifotók, pontosan úgy, ahogy a nagyok szokták. Jazz szólt a Papírkutya kultúrbisztróban. A 300 napon át tartó programsorozat egyik fontos eleme a zene. A következő hónapok szinte mindegyikében lesz legalább egy zenei fesztivál a blues-tól a kóruszenén át a könnyűzenéig.


Heilig András zenél a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) nyitónapján a veszprémi EKF-iroda kirakatában, január 21-én
MTI – Vasvári TamásVasvári Tamás


Népzenészek, néptáncosok vették birtokba a Szent Imre-teret. Téli népviseletben ropták a hagyományos, népi ritmusokra. Még a kirakatokból is élőzene szólt. A Kulturális Főváros irodájában feltörekvő zenészek és zeneszerzők saját műveiket adták elő.


Fotó: MTI – Vasvári Tamás

A megszokott környezetétől eltérően most a város közepén, igluban játszott Pikács István bárzongorista. Bárpult, puha szőnyeg és fotelek is kerültek a különleges helyszínre.

2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Rendhagyó módon azonban nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen szerveznek programokat.

– Meggyőződésünk, hogy ez a vidék, ez a régió nemcsak a nyár három hónapjában, hanem egész évben tud olyan érdekes, izgalmas látnivalókat nyújtani a belföldi, illetve a külföldi turistáknak, amelyet érdemes megmutatni – mondta Veszprém polgármestere, Porga Gyula.


A Zagyva Banda, valamint a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, a Kiscsőszi Élő Forrás Egyesület néptáncosai és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, Szentgáli Szűrös Táncegyüttes műsora
Fotó: MTI – Vasvári Tamás


Míg januárban a zene, februárban az irodalom kerül a középpontba. Az eseményeket a szervezők úgy alakítják, hogy minden korosztály számára izgalmas időtöltés legyen az irodalom.

Annak, hogy idén Veszprém és a Bakony-Balaton régió viselheti az Európa Kulturális fővárosa címet gazdasági haszna is lesz. A turisztikai növekedés mellett a régió GDP-jének emelkedése is várható.

Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira a MÁV kedvezményes jegyet kínál a vonattal utazóknak.

Az ország bármely pontjáról 2023 forintba kerül az EKF menetjegy, ami az oda- és visszaútra is érvényes.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!