Sport 2023. január 27. 14:00

Közösségi futás lesz vasárnap a Parkerdőben

Közösségi futás lesz vasárnap a Parkerdőben
Idén is csatlakozik városunk futóközössége a Yours Truly-hoz, amelynek első eseménye január 29-én, vasárnap lesz a Parkerdőben. Reggel 8 és délután 2 óra között bárki csatlakozhat a Fuss Félegyháza csoport tagjaihoz, akik a megjelölt időpontban róják a köröket az erdőben.



A futóesemény évek óta aktív résztvevőitől, Kurucz Zoltántól és Herédi-Szabó Pétertől megtudtuk, hogy az esemény egy finn kezdeményezés, ami arról szól, hogy a tél leghidegebb hónapjában fussunk, hiszen ebben az időszakban nincsenek futóversenyek. Minden január és február utolsó vasárnapján hirdetik meg az eseményt, amelyhez Kiskunfélegyháza is évek óta csatlakozik. A mozgás mellett egy másik célja is van a Yours Trulynak: városok és országok versengenek ilyenkor egymással és a lefutott, ezáltal összegyűjtött kilométerek adják a sorrendet ezen a megmérettetésen. Városunkban a futóközösség száma nagyon szépen gyarapodik, hiszen amíg 2016-ban 3 fő vett részt az eseményen, 100 kilométert teljesítve, addig 5 évvel később már 60 regisztrált részvevővel 1000 kilométer volt a megtett táv.

A szervezőktől megtudtuk, hogy a Parkerdőben egy kijelölt útvonalon, egy kilométeres körökön futnak a részvevők. Természetesen más útvonalon, vagy későbbi időpontban is lehet teljesíteni az aznapi futást, de annyit kérnek a szervezők, hogy a megtett távot rögzítsék az internetes felületen, hogy szaporodjanak a gyűjtött kilométerek. Ezt megtehetik a https://www.futas.net/yourstruly/ oldalon.



Érdeklődésünkre a kezdetekről Kurucz Zoltán elárulta, hogy néhány évvel ezelőtt súlycsökkentés miatt kezdett el futni. Megtudtuk, hogy három számjegyű volt már a súlya, ami megijesztette. Elkezdett edzeni, ami először 800 méter futást, majd 200 méter gyaloglást jelentett, de ezek kombinációját olyan hatékonyan csinálta már az elején, hogy összesen 15 kilométert szedett össze magának. Egyszerűen nem tudta kicsiben csinálni, ahogy fogalmazott: a táv mindig benne volt a lábában. Az első edzés után fél évvel már az első maratoni távra is sor került. A kedvence a terep, a természet, az erdő közelsége, ami kiszakítja a szürke hétköznapokból. Azt mondja, hogy nincsenek konkrét tervei, a cél mindig az, hogy élvezze a mozgást.



Herédi-Szabó Péter teljesítette az Ultrabalaton 210 kilométeres távját a tavalyi évben. Kérdésünkre elmondta, hogy életében mindig is helyet kapott a sport. Kisgyermekként versenyszerűen kosárlabdázott, majd amikor ezt abbahagyta, akkor kezdett a futással foglalkozni. 2011 óta része a mindennapjainak a futás, és bár neki sem volt egyszerű a kezdet, ma már ultratávokban gondolkodik. Hangsúlyozta, hogy a tempót kell megfelelően megválasztani, ez a titka a nagy távok teljesítésének. Úgy véli, hogy egyre több edzésmunka után, néhány év befektetett munkával elég jó kondíciót ki tud magának alakítani valaki, amivel hosszabb távokat is vállalhat. Az idei céljáról elárulta, hogy újra teljesíti az Ultrabalatont, ha sikerül, jobb idővel. Hozzátette: ilyenkor az élmény olyan erőt ad számára, hogy hetekig táplálkozik belőle.



A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt vasárnap a Parkerdőben.

Z. A.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!