Sport 2023. február 7. 17:30

Több mint sakk

Képgaléria
Több mint sakk
Több mint két évtizede tart a baráti kapcsolat testvértelepülésünk Korond és Kiskunfélegyháza sakkozói között. A felnőtt sakkozók kapcsolatára építve a Móra Ferenc Művelődési Központ Nagy György által vezetett „Pince 72” Sakk Klub és a Szente Kálmán által irányított korondi sakkozók az elmúlt időkben hat nyári, egyhetes diáksakk-cseretábort rendeztek. Hármat Korondon, hármat Félegyházán. A felnőtt sakkozók hétvégi, négynapos találkozói a kezdetektől folyamatosan és felváltva zajlanak a két településen.

A soron következőt idén január 20. és 23. között rendezték meg Korondon. Az erdélyi sóvidék festői hegyei között megbúvó testvértelepülésünkön, a népi fazekasság messze földön híres fellegvárában találkoztunk ismét. Január 21-én zajlott a XXXVI. Sakk Barátság Kupa. A meghívásos – körmérkőzéses – versenyen hat korondi és négy félegyházi sakkozó ült asztalhoz.

Színvonalas játszmák után az alábbiak végeztek az élmezőnyben:

1. Horváth Zoltán /Félegyháza/ 7 pont,
2. Seres László /Félegyháza/ 7 pont,
3. Szente Kálmán /Korond/ 7 pont,
4. Nagy György /Félegyháza/ 6,5 pont,
5. Hudák János /Félegyháza/ 6 pont.

Kapcsolatunk a sakk mellett lehetőséget kínál közös magyar történelmünk, kulturális értékeink, sporthagyományaink jobb megismerésére, hazánk és Erdély természeti szépségeinek együttes felfedezésére, de mindenekelőtt a barátság további elmélyítésére. Így volt ez most is. Ellátogattunk Székelyudvarhelyre. Megnéztük az Erdély nagyjainak emléket állító szoborparkot, a történelmi belvárost és a Petőfi-emlékév alkalmából rendezett kiállítást. Muzeális értékű székelykapuk sokasága alatt felsétáltunk az erdélyiek által tisztelt és nagyra becsült Orbán Balázs síremlékéhez az Udvarhely közelében lévő hegyek lejtőin.

A székelykapuk szomszédságában rácsodálkozhattunk a Mini Erdély elnevezésű szabadtéri kiállításra. A sziklás domboldal nagyszerű helyszínt nyújt az erdélyi és székelyföldi várak, kastélyok, templomok és nevezetes történelmi épületek élethű, kicsinyített másainak. De, sajnos, egyszer minden jónak vége szakad, így volt ez most is. Remélhetőleg – ha semmi elháríthatatlan akadály nem jön közbe – szeptember 8-án és 9-én rendezik meg a kiskunfélegyházi Libafesztivált, amelyre nagy szeretettel várjuk korondi sakkozó barátainkat.

Köszönet a szivélyes vendéglátásért Szente Kálmánnak, Szente Józsefnek, Kovács Györgynek, Gál Leventének, ifj. Gál Leventének, Tófalvi Sándornak és Illyés Lászlónak.

Nagy György – a „Pince 72” Sakk Klub vezetője
         

Kövessen minket a Facebookon is!