Helyi hírek 2023. február 26. 08:00

A lélek zenéje

Képgaléria
A lélek zenéje
A zene egyidős az emberiséggel. Érzelmeket fejez ki, hat a hangulatunkra. Zenét hallgatunk amikor boldogok vagyunk, ha érzelmi nehézségeket kell megoldanunk, vagy csak szeretnénk kikapcsolódni. Kutatások igazolják, hogy a hangszereken való játék pozitívan hat mentális és fizikai egészségünkre. A zene nyelvét mindenki megérti attól függetlenül, hogy milyen az anyanyelve, vagy a képzettsége.

Sevecsek Béla hangszerkészítő tongue paneneket, vagyis nyelves dobokat készít több mint tíz éve. Az eredetileg kecskeméti mester korábban magasépítő technikusként dolgozott. Munkája során olyan anyagismereti tudásra tett szert, aminek segítségével tökélyre fejlesztette e hangszerek gyártását. Jelenleg Kiskunfélegyháza és Bugac között egy tanyán lakik családjával és már csak szenvedélyének, a nyelves dobok gyártásának szenteli az életét. Hangszerbemutatókat tart az interneten és személyes konzultáció is kérhető tőle. Beszélgetésünk során magam is kipróbálhattam a hangszert, ami erőteljes, de cseppet sem tolakodó hangjával engem is megérintett. A különleges eszközről – ami kézzel, vagy akár dobütővel is zenére bírható – Sevecsek Bélával beszélgettünk.

– Kérlek, magyarázd el, miben rejlik a hangszer különlegessége!

– Ez egy viszonylag új típusú hangszer. A 2000-es évek elején egy svájci házaspár fejlesztette ki a tongue pan elődjét, amit handpan-nek, vagy hang drum-nak hívnak. Gyorsan híre ment az újdonságnak és nagy lett rá a kereslet. Azonban a házaspár ezt nem tudta olyan tempóban kielégíteni, mint ahogy igény lett volna rá. Arról nem beszélve, hogy kifejezetten költséges volt az előállítása. Alternatív megoldásként egy amerikai férfi tartályokból elkezdte lemásolni. Ekkor született meg a tank drum vagy steel tongue drum (acél nyelves dob) , ami abban különbözik az eredeti találmánytól, hogy nem kézi kovácsolással, süllyesztett eljárással építik bele a hangok helyét, hanem az acélba vágott nyelvek rezgése adja a különböző hangokat. A  steel tongue drum továbbfejlesztett változata a tongue pan, ahol már az egyes hangok felharmonikusai is behangolásra kerülnek. Kézzel, vagy dobverővel játszhatunk rajta. Tulajdonképpen semmilyen zenei előképzettség nem kell hozzá.

– Te mikor találkoztál a hangszerrel, és hogyan kezdted el gyártani?

– Körülbelül tizenöt éve találkoztam először a handpanekkel. Megtetszett a hangzása, de annyira elérhetetlennek tűnt a beszerzése, hogy eszembe jutott: a szakmai jártasságommal akár bele is vághatnék a készítésébe. Megvolt hozzá a műszaki és az anyagismeretem is. Hosszú kísérletezés során hanpant végül sajnos nem sikerült készíteni, viszont elkészültek az első saját nyelves dobjaim. Több mint tíz évvel ezelőtt kezdtem bele, előtte építésvezetőként, majd egy rögzítéstechnikai szaküzletben eladóként dolgoztam. Az évek alatt kitapasztaltam mind az anyagok, mind az eszközök tekintetében a legjobb kombinációt. Régen szénacélból gyártottam és festéssel előztem meg a korrodálódást, de sajnos ez a hangzás rovására ment. Ma már rozsdamentes acél az alapanyag, ami időtálló, strapabíró és lézergravírozással egyedivé tehető. Mivel egyedi termékről beszélünk, pontos tervezés és kivitelezés után lehet elkezdeni a hangszer elkészítését, ami hozzávetőlegesen egy hetet vesz igénybe.

– Kik a megrendelők?

– Szinte a világ minden tájára adtam már el hangszert a legkülönfélébb embereknek. Sokaknak azért szimpatikus, mert semmiféle előképzettség nem szükséges a használatához. Gyorsan megtanulható a megszólaltatása, a hangja nyugtatja a lelket. Manapság, a felgyorsult világ vibrálása miatt szükségünk van az elcsendesedésre, kikapcsolódásra. A zene ebben sokat tud segíteni.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!