Helyi hírek 2023. március 4. 15:00

Petőfi ma, diákszemmel címmel rendeztek találkozót Félegyházán

Képgaléria
Petőfi ma, diákszemmel címmel rendeztek találkozót Félegyházán
Petőfi ma, diákszemmel címmel diáktalálkozót tartottak március 2-án csütörtökön, a kiskunfélegyházi városháza dísztermében. Az eseményre a Bács-Kiskun vármegyei középiskolásokat hívták meg, ahol az előadások teltházas közönséget vonzottak. A Kiskun Múzeum szervezésében megvalósuló konferencián szó esett Petőfi Sándor költészetéről, történelmi szerepéről, és nem utolsó sorban, a mai korra gyakorolt befolyásáról.

Papp Vivien, kiskunfélegyházi diákpolgármester beszédében megfogalmazta diáktársai egyértelmű igényét arra vonatkozóan, hogy nagyon szívesen részt vesznek hasonló kulturális alkalmakon, ha az ő nyelvükön és igényeiknek megfelelően kínálják azt számukra. Arra ösztönzik a felnőtt programszervezőket, hogy eszközeik felhasználásában legyenek bátrabbak. Példaként megemlítette a mémek, bögrék, vagy éppen az arckép-, illetve idézetnyomatos pólók elkészítését. Kitért arra is, hogy a XXI. századi világnak is szüksége lenne olyan egyedi és bátor figurákra, mint Petőfi Sándor volt a maga korában. Beszéde zárásaként ösztönözte diáktársait az álmaik megvalósítására és arra, hogy merjenek céljaikért küzdeni.    

Az iskolások feltevéseikben sorbavették, – ha ma élne Petőfi –, vajon milyen újkori előadóművészeti ágat képviselne. Egyebek mellett elhangzott tippként a slammer, vagyis magyarul rapköltész, aki a hétköznapi nyelvet eszközként használva gondolatébresztő, ugyanakkor kritikus hangnemű művekkel fogná meg olvasóit, hallgatóit.

A diáktalálkozón részt vettek a Móra Ferenc Gimnázium, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium, a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium, a Közgé – Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum, a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium tanulói, a Kiskunfélegyházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői és a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek