Kultúra 2023. március 4. 16:00

250-en indultak a Petőfi-szavalóversenyen Kecskeméten

Képgaléria
 250-en indultak a Petőfi-szavalóversenyen Kecskeméten
Petőfi Sándor verseitől volt hangos március elsején a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház. 250 vármegyei résztvevőből 46-an jutottak be ugyanis a vármegyei önkormányzat és a kecskeméti színház szavalóversenyének döntőjére. Az utolsó, egész napos megmérettetésre 4 kategóriában, 46-an kaptak meghívást. A döntő legidősebb résztvevője 71, a legfiatalabb pedig 10 esztendős volt.

Az előválogató videós formában zajlott. A jelentkezők régió-szerte mintegy 40 vármegyei településről pályáztak. A döntőbe 4 kategóriában, 46 ember jutott. Érkeztek versenyzők többek között Kunszentmiklósról, Kiskunhalasról, Csávolyról, Fülöpjakabról, és Tázlárról is. A versenyen Hegedűs Zoltán és Fazakas Géza színművészek, valamint Tóth Kata dramaturg zsűrizett. A zsűri elnöke, Hegedűs Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész kiemelte, nehéz helyzetben voltak, hiszen a több száz jelentkező közül csupán a legjobbak jutottak a végső fordulóba. Hozzátette, nagy kihívás a jók közül a jobbakat kiválasztani.

– A bicentenárium alkalmából számos programmal készült a vármegyei önkormányzat. Ehhez kapcsolódva hirdettük meg a Petőfi Sándor szavalóversenyt is, amelyre a legnagyobb örömünkre 250 nevezés érkezett – árulta el Gáspár Dávid, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának rendezvényszervezője.

Az ünnepélyes gálaműsoron az esemény résztvevőit Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte. A direktor elmondta, örömére szolgál, hogy a költészet tisztelete és szívbéli szeretete összeköti mind a verseny résztvevőit, mind a jelenlévőket, és nem is találhattak volna jobb alkalmat a Kamaraszínház újranyitására, hiszen január elsejétől egészen mostanáig zárva volt az épület.

Az eredményhirdetést követően a résztvevők közös képet készítettek „a mi Petőfinkkel”, azaz Bánföldi Szilárd színművésszel. Helyezéstől függetlenül, minden díjazott Fi200 színházbérlettel lett gazdagabb.

A szavalóverseny eredménye korosztályonként:

1. kategória

I. helyezett: Pölös Bálint (Ballószög)
II. helyezett: Csengő Bence (Csávoly)
III. helyezett: Nagy Dániel (Kecskemét)
Különdíj: Kószó Botond (Kecskemét)

2. kategória

I. helyezett: Kohi Jasmine (Kiskunhalas)
II. helyezett: Burján Botond (Fülöpjakab)
III. helyezett: Hegyi Hunor (Baja)
Különdíj: Bóna Benedek (Kalocsa), Nagy Emese (Kecskemét)

3. kategória

I. helyezett: Vincze Máté (Kalocsa)
II. helyezett: Puskás Gyula (Orgovány)
III. helyezett: Miklós Marcell Nimród (Baja)

4. kategória

I. helyezett: Molnárné Mihály Szilvia (Kiskőrös)
II. helyezett: F. Juhász Zoltán (Kiskunfélegyháza)
III. helyezett: Papp Attila Gyula (Ballószög)
Különdíj: Chlebik Jenőné (Kecskemét)
                      

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek