Program 2023. március 13. 12:00

Március 15-i városi programsorozat

Március 15-i városi programsorozat
Háromnapos programsorozattal emlékezik a város az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából. Március 14. és 16. között koszorúzási ünnepségek, Petőfi-szavalóverseny, ünnepi megemlékezés, színházi műsor és irodalmi előadás várja a város lakóit.

Március 15-e 1990 óta hivatalos nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése és a függetlenség kivívása volt. Az 1848-as események egyik legismertebb alakja Petőfi Sándor költő, aki a márciusi ifjak egyik vezetőjeként vett részt a forradalomban.

A forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére városi megemlékezést szervez az önkormányzat. A programsorozat március 14-én, kedden 10 órakor Bem József mellszobrának koszorúzásával kezdődik, majd 11 órakor Boczonádi Szabó József felsőtemetői síremlékénél helyezik el a megemlékezés virágait. A könyvtárban 14 óra 30 perctől Petőfi-szavalóversenyt tartanak középiskolásoknak a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

Március 15-én, szerdán 10 órakor kezdődik a városi megemlékezés a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Ünnepi beszédet mond Csányi József polgármester és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, majd Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versének műfordításai hangzanak el. Ezt követi a Nyolckor Színház ünnepi műsora és a Petőfi-szobor koszorúzása.

1848-ban március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt, így ez a nap egyben a magyar sajtó napja is. A helyi sajtó képviselőit 11 órától állófogadásra várják a városháza dísztermébe.

A városi könyvtár mögötti parkolóban 9 és 12 óra között huszárcsákó-hajtogatás és huszárbemutató várja az érdeklődőket a Kiskun Huszár Bandérium szervezésében.

A programsorozat március 16-án, csütörtökön, 17 órakor zárul a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A „Láng van a szívemben” sorozat vendége, dr. Reisinger János irodalomtörténész Ki nekünk Petőfi Sándor címmel tart előadást.




G. E.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek