Kitekintő 2014. február 8. 19:49 Forrás: MTI

Választás 2014 - Összeállt a Fidesz-KDNP választási listája

Elfogadta a Fidesz választmánya a kormánypártok országos listáját, amelyet Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezet az április 6-i parlamenti választáson - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor után a listán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök, Kövér László házelnök, Mátrai Márta, a parlament háznagya, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kósa Lajos, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Fidesz-alelnök, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője következik.

Őket a Fidesszel szövetséges szervezetek vezetői követik: a Nemzeti Fórumot vezető Lezsák Sándor, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, Győrffy Balázs, a Magosz alelnöke, Turi-Kovács Béla, aki a Kisgazda Polgári Egyesületet vezeti, Szatmáry Kristóf, a Vállalkozók Pártjának elnöke, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője. Utánuk három tárcavezető, Fazekas Sándor vidékfejlesztési, Balog Zoltán emberi erőforrás- és - a 20. helyen - Hende Csaba honvédelmi miniszter következik.

A lista jelenleg 150 nevet tartalmaz, de az országos választmány felhatalmazást adott a Fidesz elnökségének és választási előkészítő bizottságának, hogy ha kell, újabb jelölteket vegyenek fel rá – közölte Kósa Lajos, hozzátéve, hogy minden egyéni jelöltjük rajta van a listán.

A Fidesz honlapján közzétett listáról kiderül: várhatóan nem lesz tagja a következő parlamentnek a mostani kormánypárti képviselők közül mások mellett Ékes Ilona, Horváth János, az Országgyűlés jelenlegi korelnöke, Illés Zoltán környezetügyi államtitkár, Iván László, a Fidesz nyugdíjas- és Kontur Pál, a párt munkástagozatának elnöke, Koszorús László, Kupper András, Lanczendorfer Erzsébet, Lukács Tamás, aki eddig az emberi jogi bizottságot vezette a parlamentben, Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere, Pálffy István, Szabó Erika, a közigazgatási tárca államtitkára és Wittner Mária sem. Emellett azok a jelenlegi polgármester-képviselők sincsenek a listán, akik már korábban jelezték, hogy - tekintettel az új összeférhetetlenségi szabályokra - nem parlamenti, hanem önkormányzati posztért indulnak 2014-ben. Így például Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és a főváros VIII. kerületét vezető Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Visszatérhet ugyanakkor a magyar parlamentbe a lista 50. helyén szereplő Bánki Erik, aki 2012 júniusáig tagja volt az Országgyűlésnek, ám akkor ő került az államfővé megválasztott Áder János helyére az Európai Parlamentbe.

Rajta kívül az első százban "új név" a 66. Király Nóra, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora és a 70. Doncsev András, aki jelenleg az erőforrástárca államtitkára, de nem képviselő.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón kérdésre azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi politikai helyzetben újra kétharmados győzelmet arasson a Fidesz-KDNP. Becslése szerint listáról 40-45 - plusz-mínusz 5-10 - mandátumot szerezhetnek a jelenlegi kormánypártok, de hozzátette, hogy sok függ attól, hány párt jut majd be a parlamentbe, és milyen eredményt érnek el az ellenfelek. Mint fogalmazott, sok minden történhet még - példaként említette erre az MSZP-ből csütörtökön kilépett Simon Gábor ausztriai számláján tartott pénz ügyét -, ami akár lavinaszerűen is átalakíthatja a politikai mezőnyt, így az sem lehetetlen, hogy 70-80 egyéni választókerületben nyer jobboldali jelölt. Szerinte egyébként a szocialisták "lélekben már a vereségre készülnek".

A kormánypártok jelöltjeiről úgy fogalmazott: mindegyikük kiáll a rezsicsökkentés és az igazságos, a multikra is kiterjedő közteherviselés mellett, támogatja az emberek terheinek csökkentését, a kormány család- és népesedéspolitikáját és az ország pénzügyi-gazdasági önrendelkezésének védelmét.

A választási kampányról kijelentette: önkénteseik "mindenhova bekopogtatnak", mindenkit felkeresnek.

A Fidesz alelnöke szólt az ellenzékről is, "böszmefogásnak" nevezve a baloldali összefogást, amelyet szerinte csak a gyűlölet, "a megszorítások rögeszméje" és a korrupció tart össze.

Kósa Lajost arról is megkérdezték, hogy egy bohócnak öltözött férfi Hatvanban fenyegetően lépett fel Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével, valamint az őt váró emberekkel szemben. A kormánypárt alelnöke erre azt mondta: elítél mindenkit, aki agresszióra ragadtatja magát. Hozzátette, a Fidesznek nincs köze a történtekhez.

 

Kövessen minket a Facebookon is!