Helyi hírek 2023. március 15. 12:00

Átadták a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány díjait

Képgaléria
Átadták a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány díjait
Vers- és prózaíró pályázatot hirdetett a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány. A nyertes alkotókat és műveket március 13-án ismerhették meg az érdeklődők a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rendezett díjátadó ünnepségen.

– A 2023-as év jelentős ünnep a költészet terén, nemcsak azért mert Petőfi Sándor 1823-ban született és nemcsak azért, mert a Himnusz is ebben az évben keletkezett, hanem azért is, mert azóta hihetetlen mennyiségű költemény született Petőfi és más neves költők hatására. Amikor egy vers vagy próza születéséről beszélünk, mondhatnánk azt, hogy különböző célja van egy-egy mű keletkezésének, de mondhatnánk azt is, hogy csak spontán jön elő az emberből –fogalmazott köszöntőjében Mindák József, az alapítvány elnöke. Hozzátette: a költészet az emberi lélek megnyilvánulása. – Amikor egy verset vagy prózai írást alkotunk, abban benne van a szívünk, a lelkünk, az a kis mikrovilágunk, amelyet szeretnénk másokkal megosztani – fogalmazott.

A pályaművek témája kötetlen volt, de a kuratórium örömmel fogadta a 200 éve született nagy magyar költőnk, Petőfi Sándor és a 200 éve keletkezett Himnusz, illetve a kor tiszteletére írt alkotásokat, különösképpen a „Jelszavaink valának: haza és haladás.” jegyében írt, valamint a „szabadság” témában készült pályamunkákat.

A pályázaton első helyezést ért el Baranya Imre Kecskemétről, aki több alkotással is pályázott. A díjátadón az Érzelmek kicsiny boltja című költeménye hangzott el. Második helyezést érte el Kasztel Antal Petőfiszállásról A puszta legszebb virága című novellájával. Megosztott harmadik helyezést ért el Doroghy Zsolt Kiskunfélegyházáról a Rabnak neveltek című írásával és Ficzkó Juhász Zoltán Kiskunfélegyházáról, a Magyar vagyok című költeményével. A nyertes pályázók az oklevelek mellett értékes könyv- és tárgyjutalomban részesültek.

Különdíjat vehetett át, így ezüst minősítésű okleveles lett Bodor Sándor Fülöpjakabról, az Elfeledett vers című költeménnyel. Ezen kívül Ifjúsági Különdíjat is átadtak. A nyertest azon pályázók közül választották ki, akik nappali tagozaton általános vagy középiskolában tanulnak. A kategória különdíjas Elekes Antónia lett Kunszállásról, aki több alkotással pályázott. A díjátadón az Idegenként ülni veled szemben című verse hangzott el.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek