Közélet 2014. november 25. 18:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

„Migráns gyermekek jelzőfényei”

Képgaléria
„Migráns gyermekek jelzőfényei”
Szakmai konferenciát tartott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala „Migráns gyermekek jelzőfényei” címmel november 20-án a Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából.

Ezen a napon a megye gyermekvédelemben érintett szervezeteinek képviselőit hívták meg - formális ünnepség helyett - egy, a gyermekvédelem napi gyakorlatán túlmutató, illetve viszonylag ritkán előforduló kérdésben tematikus szakmai konferenciára, melynek megrendezésében a BKMKH Szociális és Gyámhivatal munkatársai társszervezőként vettek részt.

A szakmai konferenciát Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja és Szabó Vendel r. alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény fővédnöke dr. Gyurkó Szilvia ,az UNICEF Magyarországi Bizottságának leköszönt Gyermekjogi Igazgatója volt.

A konferencia témaválasztását az a tény is motiválta, hogy Bács-Kiskun megye déli határán egyre jelentősebb a befelé irányuló és nagy számban, úgynevezett kísérő nélküli kiskorúakat érintő migráció, ami elsősorban határsértéssel valósul meg. Az idegenrendészettel is kapcsolatos jogszabályok alkalmazása, a nemzetközi vonatkozású ügyekben történő eljárás speciális szakértelmet, jártasságot kíván.

A résztvevők 8 előadást hallgathattak meg. A gyermekvédelmi szakemberek kijelentették, hogy a gyermeki jogok teljesülését akkor lehet a legteljesebb módon érvényesíteni, ha hazánkban a migráns gyermekek is a magyar állampolgárságúakkal egyező ellátásban részesülhetnek, melyre mind a Nemzetközi szerződéseink, mind az ország jogállamisága is kötelez bennünket. Az ellátásokhoz való hozzájutás biztosítéka pedig mindig a szakemberek felkészültségében rejlik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!