Program 2023. március 27. 10:00

Félegyházára érkezik a Petőfi vándorkiállítás

Félegyházára érkezik a Petőfi vándorkiállítás
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében városunkba érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum busza. A Petőfi Sándor életművét élményszerűen bemutató vándorkiállítás április 1-jén, szombaton 8 és 16 óra között ingyenesen látogatható a könyvtár melletti parkolóban. Előzetes bejelentkezés alapján március 31-én várják az iskolai csoportokat is.

Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több emberhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be a költő személyiségét, munkásságának ismert műveit. A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

Az országot és a Kárpát-medencét járó múzeumbuszt március 31-én, pénteken iskolai csoportok látogathatják múzeumpedagógiai foglalkozások formájában. Április 1-jén, szombaton a nyitvatartási időben, 8 és 16 óra között – kivétel az ebédszünet: 12.30 – 13.15 között – egyéni látogatók és családok is megtekinthetik a kiállítást. Legfeljebb 20 fős csoportok előre bejelentkezhetnek meghatározott időpontokra a [email protected] e-mail címen, vagy a 20/388-3740-es telefonszámon.



A kiállítás címét adó mottó „Átröpűlök hosszában hazámon” a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás ugyanis képzeletbeli utazásra hívja a látogatót: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, amely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe.

G. E.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek