Helyi hírek 2023. március 26. 08:00

Méhviaszgyertya: mennyei illat, száz százalék természet

Méhviaszgyertya: mennyei illat, száz százalék természet
Egészséges, természetes és környezetbarát méhviaszgyertyákat is készít Magyari-Benkő Gabriella. A félegyházi zenepedagógus számára az alkotás új dimenzióját nyitja meg a gyertyakészítés.



A Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola furulya- és kürttanára, intézményvezető-helyettese 2018-ban hobbiként vágott bele a gyertyakészítésbe. A szabadidős tevékenység mára már vállalkozássá nőtte ki magát, az érdeklődők a gabigyertya.hu oldalon és a Gabigyertya Facebook-oldalon válogathatnak a megannyi termék közül. Így például mennyei illatú, méhviaszból készült gyertyákat is vásárolhatnak.



– A méhviaszgyertya tiszta, 100 százalékban természet adta alapanyagból, termelői méhviaszból készül. Ezt Orbán Károly méhésztől szerzem be. Tömbökben kapom, ahogy a pergetés után összegyűlik, teljesen érintetlenül. Így én vagyok az első, aki feldolgozza, miután a méhek megtermelték. Feldarabolom a tömböket, megolvasztom vízgőz felett és formába öntöm, vagy mártott szálas gyertyát készítek belőle. Számomra ez a legkedveltebb alapanyag, hiszen helyi termelőtől származik és egyenesen a méhek készítik, így ökológiai szempontból is a legtisztább alapanyag – mondta el Gabriella. Hozzátette: a méhviasz miatt a gyertyáknak különleges illatuk van, ha csak simán a kezünkbe vesszük és megszagoljuk. Égetéskor ez nem érződik olyan nagymértékben, mint például az illatosított aromagyertyáké, viszont a méhviaszgyertyák sajátossága, hogy égetésükkor nem bocsátanak ki toxikus anyagokat, mint a paraffingyertyák, így nem terhelik a szervezetet, sőt, még levegőtisztító hatásuk is van.



Gabriella a méhviaszon kívül paraffinból, sztearinból, repceviaszból és szójaviaszból is készít gyertyákat. A méhviasz mellett a szója és a repce is természetes alapanyag, míg a paraffin és a sztearin vegyipari termékek. – Minden viaszból ugyanolyan eljárással készülnek a gyertyák. Vízgőz fölött melegítve cseppfolyóssá válnak, majd önthető, vagy mártható belőlük a gyertya. A méhviasz olvadás közben isteni mézillatot áraszt, és sokkal hamarabb megdermed formába öntve, mint a többi viasz, és nem is esik össze. Ezért is szeretek ezzel az anyaggal dolgozni, mert nem igényel annyi utómunkát. A többi viasz ugyanis lehűlés közben veszít a térfogatából, így után kell önteni, vagy utólag olvasztani kell, hogy egyenletes legyen a gyertya – tudtuk meg. 



– Mivel elsősorban kétgyermekes anyuka, muzsikus és zenepedagógus vagyok, így nem jut annyi időm a gyertyakészítésre és a vásárokon való részvételre, mint ahogy azt szeretném, vagy ahogyan a sok-sok felkérés, megkeresés érkezik hozzám. A gyertyakészítés kikapcsolódást jelent számomra, levezeti a feszültséget. Sokat tanulok belőle az anyagról, amivel dolgozom és a díszítőelemekről, amiket felhasználok. Sok gyertyába teszek például növényi részeket, vagy illatanyagokat. A zenélés is kikapcsolódás és szerelem számomra, de mióta gyertyákat is készítek, az alkotás új dimenziói nyíltak meg előttem – összegezte.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!