Helyi hírek 2023. március 23. 10:00

A víz mint lételem

Képgaléria
A víz mint lételem
A víz világnapján, március 22-én informatív előadással készült a diákoknak Herédi-Szabó Péter üzemmérnökség-vezető és Csiszár Endre hidrogeológus, a Bácsvíz Zrt. két munkatársa. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár által szervezett alkalmon Platán és a Darvas iskola tanulói érdekes dolgokat tudhattak meg a szenny- és az ivóvízhálózat működéséről, amiket diákkal, figyelemfelkeltő képekkel illusztráltak a mérnökök.

Herédi-Szabó Pétertől megtudtuk, hogy Kiskunfélegyháza alatt mintegy 198 kilométernyi vízhálózat fut, ami 8000 háztartást lát el tiszta vízzel. A rendszer részét képezi 592 tűzcsap és 89 közkút. Ehhez kapcsolódik a 175 kilométer hosszúságban lefektetett szennyvízcsatorna-hálózat is. A szakember hangsúlyozta, hogy a városban kiváló a vízminőség és munkatársaival azon dolgoznak, hogy ezt fenn is tartsák. Ehhez azonban a lakosság együttműködése is szükséges. Itt kiemelte, hogy nem szabad a hálózatba mérgeket, gyógyszereket, ételmaradékokat leengedni, a legnagyobb gondot pedig a népszerű törlőkendők okozzák. Ezek a zsírral keveredve masszív „csatornaszörnyeket” alkotnak, amik könnyűszerrel tönkreteszik a tisztításhoz alkalmazott gépeket. Elmondta: a tiszta víz igazi kincs számunkra, hiszen ezzel főzünk, mosunk, tisztálkodunk, WC-t öblítünk, mosogatunk és nem utolsó sorban, megisszuk. Péter felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy naponta legalább két liter víz ivása javasolt a test problémamentes működéséhez. Előadásában kitért a víztisztítás menetére is, és részletesen elmagyarázta, miért nem szabad az esővizet a csatornába belevezetni. Inkább az összegyűjtését javasolta, hiszen a földek és a növények locsolására kiváló hasznát vehetjük és nem a tisztavíz-készletet pazaroljuk.

Csiszár Endre hidrogeológus a Föld vízkészletére és annak felhasználására helyezte a hangsúlyt előadásában. Felhívta a diákok figyelmét, hogy környezeti elemek egyértelműen hatnak a víz mennyiségére és minőségére. Ábrákkal szemléltette a víz eredetét, aminek három fajtáját különböztetjük meg: csapadék, felszín alatti és folyókból eredő készlet. Tanácsként azt a javasolta a fiataloknak, hogy a jövőbeni háztartásaikban törekedjenek a nagyobb felületű zöld területek kialakítására, fásításra. Előadását egy Hioszi Tatiosz bölcsességgel zárta, ami mindenkori igazságra utal: „Poshadt vizű kút mellett üldögélve sosem találod meg a tiszta forrást.”

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!