Bense Zoltán 2023. március 31. 08:00

Képviselők munkában – Bense Zoltán

Képviselők munkában – Bense Zoltán
A Fekete Pál-szobornál találkoztunk Bense Zoltánnal, hogy képviselői munkájáról és a 2. számú választókörzet aktualitásairól beszélgetve itt kezdjük az elmúlt időszak változásainak összefoglalását. S ha már ott voltunk, megosztotta velünk emlékeit a fémbe öntött arc eredeti viselőjéről. Meséli, tanárként ismerte meg, amikor szakfelügyelői minőségben járt nála még a gátéri általános iskolában. Jó barátságba kerültek. Fura érzés a róla készült szobor mellett ücsörögni, felszínre hozza az emlékeket…



Többek között a mellszobrot övező csinos kis zöldfelület is az utóbbi évek szisztematikus területrendezésének az eredménye. Az Egészségközpont átépítésével indult el a folyamat, amit a Korond utca és a József Attila iskola környékének megszépítése, illetve a szomszédos közök rendbetétele követett.



– Rossz állapotban volt az úttest is, de leginkább a csapadékelvezetés miatt volt szükség az átépítésre: megállt a víz. Megtörtént a buszöböl kialakítása is, így biztonságban tudnak fel- és leszállni a gyerekek az iskolabuszról. A tavaly ősszel megvalósult fejlesztés során rendeződött a nagy forgalmat bonyolító Boca Magda- és Mallár-köz visszatérő problémája, mert ezek is belekerültek a projektbe.






Megújult a burkolatuk, megtörtént a közművek kiváltása és a leendő közműfejlesztések kulturált kábelelvezetésének a lehetőségét is megteremtettük. Még a közvilágítás minőségén is sikerült javítani, ugyanis meghosszabbítva a lámpakarokat, jobb lett az utak bevilágítása, a Mallár-köz pedig napelemes lámpát kapott – foglalta össze a képviselő.



Itt mesélte el: konzervatív, hagyománytisztelő emberként fontosnak érezte, hogy annak idején ezek az utcácskák azt a nevet kapják, ahogy az erre élők régóta emlegetik azokat. A névadó Boca Magda bábaasszony közismert és közkedvelt személyiség volt. Itt lakott, innen járt segíteni a félegyházi asszonyoknak, amikor eljött a szülés ideje. Mallár János, a Mallár-köz névadója ugyancsak ezeket az utcákat koptatta.



Szemerkélő esőben sétálunk beszélgetőtársammal. Ő tapasztalt túrázóként persze gyorsabb tempót választana, de jelenleg ez is komoly teljesítménynek számít: szárkapocscsonttörés utáni műtétjéből lábadozva még sínt visel. A belváros mellékutcáit járva a baleset körülményeiről megtudjuk, hogy túrázás közben csúszott el a jégen, majd törött lábbal még befejezte a kitűzött távot. Ez egybevág azzal a képpel, amit Bense Zoltán képviselői, hegymászói, pedagógiai – nem régóta iskolaigazgatói – tevékenységével megrajzolt magáról: határozott, céljaitól eltántoríthatatlan személyiség.   

– Több ezer kilométer van mögöttem kifejezetten nehéz terepeken, túléltem két lavinát, megmásztam csúcsokat… erre eltöröm a lábamat a Börzsönyben – tárja szét a karjait, és ha nem mondaná is egyértelmű lenne: a felépülés hetei leginkább azért viselték meg, mert nem szeret gyengének és elesettnek látszani.



Közben átérünk a Mártírok utcára. Itt a járda újult meg nemrégiben a József Attila iskolától egészen a Kossuth utcáig. Megszépültek közben a zöldfelületek, frissítették a faállományt, a többit pedig megmetszették.



A társasház előtt példaszerűen gondozzák a lakók a kerteket, most az út felőli rész is virágoktól, cserjéktől pompázik. Ezeknek a városfenntartó cég munkatársai a gondviselői.



A körzet képviselője ezzel természetesen nem fogyott ki az ötletekből. Szeretné, ha a következő években falfestést kaphatna a Mártírok utcai sportudvar melletti tűzfal. A telefonjában máris mutatja a képeket, amiket mintaként gyűjtögetett. Aztán hátravan még többek között a Mozi-köz út- és közvilágítás-fejlesztése, továbbá a József Attila utcán – a már megvalósult csapadékvíz-elvezetés után – a burkolat rendbetétele.

Kocsival megyünk tovább. Így érzékelhető igazán, milyen jelentős területet fed le az egyik legnagyobb kiskunfélegyházi választókörzet, ami az országzászlótól egészen a gyárakig tart. A belvárost magunk mögött hagyva Bense Zoltán a városvezetéssel való kapcsolatáról beszél. Azt mondja, a közös munka alapja a jó kommunikáció, ami szerencsére adott. Minden támogatást megkap az önkormányzattól a körzetben felmerülő feladatok, problémák rendezéséhez.



Igaz ez a Bikahegy városrészre is, ahol az utóbbi években számolatlanul épültek új házak. Az önkormányzat új utak kialakításával, a közvilágítás bővítésével támogatta ezt a folyamatot. A körzet képviselője megmutatja a Galagonya utcát a Bikahegyi úttal összekötő szakaszt – ami megteremtette az átjárás lehetőségét a Móraváros és a Bikahegy városrészek között – és a nemrégiben leaszfaltozott Kökény utcát. Az újépítésű házak között sétálva látható, milyen vonzó ez a békés, csendes környék az otthonalapító családok körében. Hozzájuk hasonlóan – érthető módon – a képviselő is szeretné, ha mielőbb megtörténhetne a még poros utcák aszfaltozása is.

És persze hosszú még a vágyott fejlesztések sora szerte a körzetben. Jobbító szándékban és fejlesztési ötletekben sincs hiány, de látni kell a pénzügyi lehetőségek határait is – mutat rá Bense Zoltán.

T. T.
              

Kövessen minket a Facebookon is!