Kitekintő 2023. március 24. 17:00

Folytatódik a szerelem: hatodszor tért vissza sérült párjához a dömösi gólya

Folytatódik a szerelem: hatodszor tért vissza sérült párjához a dömösi gólya
2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője a Macus nevet adta. Rehabilitációja után a gólya nem vonult el telelni, mert sérülése maradandónak bizonyult: azóta sem tud repülni.

Borítókép: Március 23., az érkezés utáni pillanat

Márton András 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak abban a reményben, hátha “beköltözik hozzá egy menyecske”. Láss csodát: az év áprilisának közepén érkezett is a tojó, akit Szofinak keresztelt a madármentő. Abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem. Azóta Szofi minden év nyarának végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz, aki a dömösi kertben várja őt.

Szofi 2022-ig ötször érkezett vissza párjához, idén március 23-án délután 4 órakor pedig immár hatodszor landolt hosszú vándorútja után a dömösi fészekben. Csupán érdekességként: eddigi visszatérései alkalmával a legkorábban március 30-án érkezett meg, tavaly április 7-én ért Dömösre, így a mostani érkezése a legkorábbi az eddigi hat közül.

A gólyapár eddig 22 fiókát nevelt fel – adta hírül a Sokszínű Vidék oldala.

Életük webkamerán keresztül IDE KATTINTVA követhető élőben.
                

Kövessen minket a Facebookon is!