Egészségügy 2023. március 31. 16:00

Ebzárlat és legeltetési tilalom Bács-Kiskun vármegyében

Ebzárlat és legeltetési tilalom Bács-Kiskun vármegyében
Mint minden évben, idén tavasszal is sor kerül a rókák évenkénti vakcinázásra – adta közzé a Nébih. Ezzel egy időben – azért, hogy a vakcinát kifejezetten a célfaj vegye fel –, ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el április 1-jétől.

Borítókép: Pixabay illusztráció

A csalétkekbe rejtett vakcinákat repülőgépekkel juttatják el az érintett külterületekre, ahol a rókák, aranysakálok élnek, azaz nagy kiterjedésű szántók, legelők, erdők környékén. Arról, hogy az ebzárlat és a legeltetési tilalom mely területeken, és pontosan melyik naptól érvényes, az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. Külterületeken pedig a jól ismert „rókás” plakátok figyelmeztetik az ott tartózkodókat.

A vakcinázásra, és az azt követő mintavételre azért van szükség, mert a Rabies lyssa vírus által okozott zoonózis (állatról emberre terjedő) betegséget leggyakrabban a róka terjeszti, amelynek hazai állománya mintegy ötvenkilencezer egyedre becsülhető. A veszettség heveny, agy- és gerincvelő-gyulladással járó vírusos betegség, amely az esetek többségében halálos kimenetelű, a túlélése orvostörténeti ritkaságnak számít. Nemcsak a vadon élő, de a házi állatokat is egyaránt megbetegítheti. Éppen ezért kötelező a kutyák veszettség elleni védőoltása, a macskáknak pedig ajánlott.


Fotó: MTI – Kovács Attila

A betegség azokon a területeken, ahol nincs vakcinázás, még mindig rendszeresen előfordul. Ukrajnában és Romániában, valamint az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen észlelték. 2022 szeptembere óta Magyarországon is jelentősen megváltozott a veszettséghelyzet, ugyanis öt igazolt eset is volt, négy róka és egy kóbor kutya. Mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. Valószínűleg a háború következménye a nagyobb járványveszély, hiszen ennek következtében az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját. A vadállomány természetes mozgásával pedig a betegség átkerült hazánkba is. Ez is mutatja, hogy mennyire fontosak és hatásosak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott vagy gyanúsan viselkedő háziállatok, valamint vadon élő állatok bejelentése jogszabályi kötelesség. Ezekben az esetekben a továbbiakról az állategészségügyi hatóság gondoskodik.

Tarjányi Lili
                   

Kövessen minket a Facebookon is!