Helyi hírek 2023. április 1. 16:00

Közgyűlést tartott a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület

Képgaléria
Közgyűlést tartott a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület
Megtartotta évi rendes közgyűlését március 31-én, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A városi könyvtárba szervezett találkozón beszámoltak a 2022-es munkáról és vázolták a 2023-as terveket, programokat.

A közgyűlés kezdetén Szeri Noémi, a Petőfi-szavalóverseny első helyezettje Petőfi Sándor Magyar vagyok című versét mondta el, majd Kissné Juhász Ilona verssel köszöntötte azokat az egyesületi tagokat, akik kerek születésnapi évfordulót ünnepelnek. Egy szál gyertyával és néma csenddel az elhunyt tagokról is megemlékeztek.

A megjelent tagokat és vendégeket Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd értékelte a 2022-es évet.

– Az elmúlt évünket meghatározta a Petőfi 200 emlékév. Januárban hirdettük meg a Mi Petőfink találkozót, amelyre Bács-Kiskun Vármegye és két határon túli iskola diákjait vártuk, hogy 10 perces videofilmben bemutassák településük, iskolájuk Petőfi-kultuszát. A rendezvényt novemberben tartottuk. Januárban a Himnusz születésére is emlékeztünk a középiskolásoknak szervezett Himnuszmondó versennyel. Márciusban rendhagyó sétára hívtuk az Ótemplom-kertbe az érdeklődőket, és emlékeztünk meg Petőfi-kutatóinkról. Áprilisban, a költészet napja jegyében felolvasónappal idéztük meg Petőfi emlékét. Petőfi-rajzpályázatot is hirdettünk a tavalyi évben és júniusban bekapcsolódtunk a Petőfi-emlékfutamba. Kiadtuk a Tarjányi József által összeállított Petőfi Sándor Szülőföldemen különböző népek nyelvén című kiadványát – emelt ki néhány programot a 2022-es évből.

Az elnök emlékeztetve a megalakulás körülményeire felidézte, hogy a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület 1988. június 6-án jött létre, 125 fővel, majd 1993-ban Fekete János örökös tiszteletbeli elnök javaslatára felvették Móra Ferenc nevét.

– Úgy gondolom, azóta nevünkhöz méltó módon ápoltuk a Móra-hagyományokat számos rangos esemény, találkozó megrendezésével, kiadványok megjelentetésével. 2024 Móra-emlékév lesz városunkban, amelyre szintén méltó módon fel kell készülnünk – fogalmazott.

Az elnökségi, választmányi, gazdasági, ellenőrző bizottsági és közhasznúsági beszámolót követően a 2023-as programjavaslat és költségvetés előterjesztésével folytatódott az esemény, majd elnöki köszöntővel zárult.

A 2023-as esztendő konkrét terveiről megtudtuk, hogy április 13-án a költészet napja alkalmából felolvasónapot tartanak Petőfi verseiből. Az Ótemplom-kertben április 18-án emlékeznek Petőfi kutatóira: Pásztor Ferencre, Reményi Edére, dr. Cserép Józsefre, Simay Ferencre, dr. Kiss Istvánra és Fekete Jánosra.

Májusban ismét meghirdetik a tavaszi virágünnep programjában a XIII. Virágos Félegyházáért felhívást. A városalapítók hete jegyében, május 11-én Bánkiné dr. Molnár Erzsébet tart előadást az újratelepült Félegyháza első három évtizedéről. Az egyesület volt elnökének, dr. Fazekas Istvánnak szegedi sírjánál május 17-én helyezik el a megemlékezés virágait.

A Petőfi Bajtársi Egyesülettel közösen Boczonádi Szabó József őrnagyra felsőtemetői síremlékénél emlékeznek június 26-án.

Július 19-én Móra Ferenc születésének 144. évfordulója alkalmából, július 31-én Petőfi Sándor halálának 174. évfordulója alkalmából koszorúznak.

Augusztus 17-én Terescsényi Endre (1923-2003) festőművész emlékkiállítását nyitják meg a Hattyúházban.

Október 5-én Fekete János helytörténészre, az egyesület korábbi elnökére emlékeznek halálának 15. évfordulója alkalmából felsőtemetői sírjánál, majd Múltidéző című könyve alapján irodalmi estet tartanak a szerző Petőfihez kötődő írásaiból a városi könyvtárban. A Petőfi-rajzpályázat eredményhirdetése október 7-én lesz.

December 7-én, a 110 éve született és 25 éve elhunyt Szántó Piroska emléke előtt tisztelegnek kiállítással. Az év utolsó napján a Petőfi Sándor Emlékháznál koszorúznak.

Az irodalmi szekció tagjai folytatják Móra Ferenc és Móra István tanárait bemutató könyv összeállítását. Az egyesület jeles nagyjaink sírfelújítását is folytatják, Szalay Gyula sírjának rendbetételével.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton   
        

Kövessen minket a Facebookon is!