Kultúra 2023. április 1. 09:00

Több száz műalkotás született Petőfi tiszteletére

Több száz műalkotás született Petőfi tiszteletére
Nagyszabású programsorozattal készült Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a Petőfi-bicentenáriumra. Ennek soron következő állomása volt az a két, a Neumann János Egyetemmel közös, Petőfihez kötődő pályázat is, amelyre a vármegyéből mintegy 650 versenymű érkezett be.

Az egyik, a Kép – Szöveg – Petőfi illusztrátori pályázat Petőfi-szövegekhez, a másik Videó- és fotópályázat a Mit jelent nekem ma Petőfi? címet viselte. A háromtagú zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen mindkét versenyre szép számmal érkeztek nevezések. Az eredményeket ide kattintva olvashatják



Az ünnepség nyitányaként dr. Tóth Ákos, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese előadásában hallhattuk Balázs Árpád Szülőföldemen című kantátáját Petőfi Sándor versére. Ezt követte a rendezvény házigazdájának, dr. habil. Fülöp Tamás rektornak, majd dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnökének köszöntője. Kovács Hajnalka az illusztrátori pályázat egyik zsűrije, a Ráday Múzeum munkatársa, grafikusművész, művésztanár elmondta, hatalmas öröm, hogy ilyen sokan jelentkeztek a pályázatokra és a bírálat során izgalmasabbnál izgalmasabb megoldásokkal találkoztak. A másik pályázatra olyan Petőfivel kapcsolatos feldolgozásokat vártak képi formában, amelyek rendhagyó, szubjektív módon mutatják be a Petőfi-kultusz 21. századi értékeit.



A rendezvény végén a két pályázatra beérkező pályaművekből újonnan nyíló tárlat mellett egy másik kiállítást is megnézhettek a látogatók. Az egyetem olvasótermében lévő minitárlaton korabeli Petőfi-kiadások, tanulmányok, valamint a János vitéz 20. század eleji kiadásai láthatóak.
                

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek