Helyi hírek 2023. április 16. 15:00

A versmondó szemével József Attiláról

Képgaléria
A versmondó szemével József Attiláról
Különleges élményben volt része mindazoknak, akik ellátogattak a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárba április 13-án, csütörtökön. Ezen a napon ugyanis Horváth Péter versmondó tartott önálló estet József Attila verseiből és életéből.

Hazánkban a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük 1964 óta. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek országszerte a költő és vele együtt a költészet előtt.

Horváth Péternek a vers mindennapi tápláléka: nem telik el nap, hogy ne olvasna, szavalna, vagy hallgatna meg néhány verset – mondja. A versek szeretete, a szavalás gyermekkora óta fontos része az életének, szívesen vesz részt különféle költészettel kapcsolatos rendezvényeken. A 2016 óta, hagyományosan minden évben megrendezett Nemzeti VERSeny döntőjében eddig öt alkalommal állt a Nemzeti Színház színpadára, ahol bronz, ezüst, majd a 2020-as döntőben arany minősítéssel díjazták. 2021-ben pedig az arany minősítés mellé különdíjat is kapott. Tavaly a VII. Nemzeti VERSeny szuperdöntőjében a Nemzeti Színház színpadán az arany minősítésű versmondó cím mellett az abszolút II. helyezést is kiérdemelte. A XXVII. Radnóti Miklós vers- és prózamondó versenyen 2022. november 5-6-án a Győri Nemzeti Színházban különdíjat nyert.

Az önálló esten a versmondó megelevenítette József Attila érzelemvilágát, költészetén keresztül bemutatta életútját, munkásságának főbb állomásait, amelyeket kivetítőn keresztül képekkel tett még színesebbé.

T. L.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!