Helyi hírek 2023. április 19. 14:00

Petőfi nyomában jártak

Képgaléria
Petőfi nyomában jártak
Ismeretterjesztő sétát szervezett a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület április 18-án, kedden az Ótemplomkert szobrai között, Töltsünk el egy órát a Petőfi-kutatók társaságában! címmel. Az eseményre városunk képviselői, egykori és jelenlegi pedagógusok, a kutatók családtagjai és munkásságuk tisztelői látogattak el. A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, az egyesület elnöke köszöntötte.

Az időjárás is kedvezett az eseménynek, ahol dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész, Tóth Istvánné nyugalmazott középiskolai tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökhelyettese, Mrázné Rádi Mária, a Móra Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, a Móra egyesület jegyzője, Laczkóné dr. Szabó Klára díszpolgár, a Móra egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, Kapus Béláné, a Móra egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Garai Istvánné, a Móra egyesület választmányi tagja olvasott fel életrajzi részleteket a templomkertben található posztamenseken szereplő kutatókról. A megemlékezésen Rosta Ferenc és Balla László alpolgármesterek és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai egy-egy szál virággal és kihelyezett mécsesekkel rótták le tiszteletüket. Szó esett Reményi Ede hegedűművészről, dr. Cserép József tanárról, Simay Ferenc gimnáziumi igazgatóról, dr. Kiss István országgyűlési képviselőről és Fekete Jánosról.

– 2011-ben az egyesületünk írt egy könyvet Petőfi nyomában jártak Félegyházi Petőfi-kutatók címmel, amelyben a kiskunfélegyházi kötődésű tudósok, pedagógusok életének főbb állomásait részleteztük. A mai rendezvényen ennek a könyvnek a tartalmát dolgoztuk fel néhány mondatban a hallgatóságnak. Fontos kiemelni, hogy Reményi Ede hegedűművész – bár szerepel a neve az egyik posztamensen, – nem volt Petőfi-kutató. Ő indította el a Petőfi-kultuszt Félegyházán: 1860-ban a városunkban járt, amikor az ország határain innen és túl bemutatott hangversenyeivel a pesti Petőfi-szobor felállítására gyűjtött pénzt. Kiskunfélegyházán annyira meghatotta a helyi emberek Petőfi-szeretete és kultusza, hogy a koncert bevételét felajánlotta egy emléktáblára, ami ma a Petőfi-ház homlokzatán áll. Mivel a bevétel nem volt elég, azt a saját pénzéből kellett kiegészítenie. 1861-ben készült el a tábla, azonban csak 1867-ben, a kiegyezés után lehetett leleplezni – ismertette Kapusné Lenke Reményi Ede kapcsolódását a témához, majd részletesen taglalta a mai esemény célját:
– A Petőfi 200 Emlékév kapcsán jutott eszünkbe, hogy megemlékezzünk a költő életét kutató tudósokról, pedagógusokról, egyetemi tanárokról. A kertben tizenegy olyan személynek állított emléket a városvezetés, akik sokat tettek azért, hogy ne aludjon ki a szülőhelyvita, valamint tovább éltették, kutatásaikkal segítették azt. A tavalyi évben dr. Mezősi Károly, Szalai Gyula, dr. Szerelemhegyi Károly és dr. Szirák Ferenc életéről emlékeztünk meg, most pedig
Reményi Ede hegedűművészről, dr. Cserép József tanárról, Simay Ferenc gimnáziumi igazgatóról, dr. Kiss István országgyűlési képviselőről és Fekete Jánosról. Azért osztottuk el ilyen módon a személyeket, mert fontos volt számunkra, hogy valamilyen évfordulóval össze tudjuk kötni az alkalmat.

– Reményi Ede és dr. Pásztor Ferenc halálának 125. évfordulójára emlékeztünk. Dr. Pásztor Ferenc indította el annak idején a szülőhelyvitát. Dr. Kiss István országgyűlési képviselő 140 évvel ezelőtt, 1883-ban született. Ő is azok közé tartozott, aki sokat tett a szülőhely tisztázása ügyében. Fekete János helytörténész, városunk díszpolgára halálának hamarosan 15 éves évfordulója lesz. Két Petőfi-kutató számára nincs külön posztamens, egy emlékoszlopon találjuk a nevüket, amelyet 2020-ban, a térrendezés során állított a város: dr. Cserép József tanár 75. évvel ezelőtt hunyt el, Simay Ferenc gimnáziumi igazgató 135 évvel ezelőtt született – emelte ki Kállainé Vereb Mária.

Az esemény végén arról is tájékoztatták a jelenlévőket, hogy a Petőfi nyomában jártak Félegyházi Petőfi-kutatók könyvből bővebb ismeretekre is szert tehetnek a téma iránt érdeklődők, továbbá a Móra egyesület összeállított egy Petőfi-séta Kiskunfélegyházán című képes leporellót is, aminek kalauzolásával bejárhatjuk a város híres és a költőhöz kötődő helyszíneit. A könyv megvásárolható, vagy kikölcsönözhető a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Végezetül Kállainé Vereb Mária egy szeptember 27-én, 15 órakor kezdődő programot ajánlott a program résztvevőinek figyelmébe, amikor a Petőfi-fordítók domborműveinél tesznek majd irodalmi sétát az érdeklődők. Mint mondta, ők talán a kutatóknál kevésbé ismertek, de életük megismerése a Petőfi-emlékév méltó lezárása lehet.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton

                

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek