Helyi hírek 2023. április 22. 08:00

Nyerő szakdolgozat

Nyerő szakdolgozat
Az IAB Hungary 2022-es évi Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről című pályázatának díját nyerte el a kiskunfélegyházi Vas Bianka. Az alapszak nyertese A streamingszolgáltatók marketingje: a Netflix Magyarország Facebook és Instagram posztjainak hatékonyság-vizsgálata a középiskolások és egyetemisták körében című szakdolgozatával bizonyult kategóriája legjobbjának. Bianka a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, kereskedelem és marketing alapszak, nappali tagozatának tanulójaként 2021-ben készítette el írását, konzulense Dr. Kéri Anita volt.

Bianka megkeresésünkre elmondta, hogy nem volt szokványos téma, ezt a díjátadón a zsűri ki is emelte. Az írása kezdetekor, a Covid-időszak kellős közepén a Netflix szinte egyeduralkodóként létezett a magyar streamingpiacon. Nehézséget okozott számára, hogy magyar nyelvű akadémiai kutatások nem igazán születtek a témában, ezért nemzetközi forrásokhoz kellett nyúlnia. Egyetlen magyar írás jelent meg akkoriban, Kell-e a Netflix a magyaroknak? címmel, ami nagy inspiráció volt számára és ezt természetesen a saját munkájában ki is emelte. Hozzátette: ha ma kellene hozzákezdenie az íráshoz, már teljesen más tények dominálnának. A streamingszolgáltatók piaci helyzete nagyon megváltozott az elmúlt időszakban. Akkor a Netflix volt az egyetlen jelentős csatorna, azóta pedig nem csak a választék lett nagyobb, nyitottabbá is váltunk e szolgáltatás iránt.



A televíziózás jövőjéről Vas Bianka határozott véleménye, hogy rövid időn belül a társadalom szűk rétege fogja használni a hagyományos értelemben.  Szerinte saját generációjának már most sincs rá igénye. Ez akkor is bebizonyosodott, amikor a szakdolgozattal kapcsolatos kutatások során – a Netflix tartalmainak részletes tanulmányozása mellett – mélyinterjúkat készített a célcsoporttal: a középiskolásokkal és egyetemistákkal.

– Az interjúkba igyekeztem beágyazni a közösségi médiában jól teljesítő tartalmakat. A beszélgetések arra mutattak rá, hogy a megkérdezettek szívesen reagáltak új tartalmak bejelentésére, viszont, ha érdekességeket mutattak a színfalak mögül, azokra nem reagáltak. Ha ezekre rákérdeztem, akkor kiderült, hogy nem ismerték az adott sorozatot, így érdektelen maradt számukra az információ. A vicces posztok, a mémek nagyon kedveltek, ezekre szívesen reagál a megjelölt korosztály. Időszakosan is vizsgálta a streaming és a közösségi média használatát. Ennek eredményeként megállapítható, hogy iskolaidőszakban többet használják a közösségi médiát, a Netflixet viszont iskolaszünetben nézik többet – mondta.



Az elkészült szakdolgozatot Bianka konzulense, dr. Kéri Anita javaslatára nevezték be. Bár nem számított arra, hogy nyerhet vele, nagyon jól esett az elismerés. Egy nagyszabású díjátadó keretében pénzjutalomban részesült, illetve volt lehetősége a digitális reklám területének nagy szaktekintélyeivel, a pályázat szponzoraival egy kötetlen beszélgetést lebonyolítani, amit későbbi karrierje során még kamatoztatni tud. 

Vas Bianka jelenleg mesterképzésen tanul, ami természetesen szintén szakdolgozattal zárul majd. A témát tekintve elárulta, hogy ezúttal az érem másik oldalát szeretné vizsgálni, vagyis a mozik helyzetét, illetve a mozireklámok hatékonyságát országunkban.

Mindennapjait a tanulás, a munka köti le, mindezek mellett nagyon fontos szerepet tölt be életében a zene és a sport is: a Remedy együttesnek és a Fénypárducoknak is jut természetesen napjának 24 órájából.

Z. A.

Fotó: Iványi Benjámin 
           

Kövessen minket a Facebookon is!