Helyi hírek 2023. április 27. 16:00

Petőfi-versek, Bodor Miklós grafikáival egy kötetben

Képgaléria
Petőfi-versek, Bodor Miklós grafikáival egy kötetben
Fölszedtem sátorfám – az Alföld és a felvidéki út Petőfi Sándor életében címmel kötet jelent meg Bodor Miklós grafikáival. A mű bemutatója április 26-án, szerdán volt a polgármesteri hivatal dísztermében.

A megjelenteket Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója köszöntötte, Bodor Miklós grafikái kapcsán így fogalmazott: – Amikor Petőfi Sándor verseit olvassuk, akkor azt érezzük, hogy szinte megelevenedik a táj. Amit leír, az a szemünk előtt megjelenik. Amikor Bodor Miklós grafikáit nézzük, én úgy gondolom, hogy ugyanez a táj gyönyörűen megjelenik előttünk, visszaadja azt, amit ő is lát és szeretne láttatni. Ma ez kettő egy kötetbe került és nagy örömünkre szolgál, hogy Bodor Miklós által összeállított könyvet – ami olyan, mint egy útifüzet, mert vele útnak indulhatunk és bejárhatjuk az Alföldet és a felvidéket – az ő álma szerint megjelent.

Rosta Ferenc alpolgármester köszöntőjében Bodor Miklóst a huszadik század második felének briliáns rajzolójaként említette. – Bár nem városunkban született, művészi eszmélése, kibontakozása Kiskunfélegyházához köti. Innen végezte el a főiskola rajz szakát, itt volt 1963-ban az első önálló bemutatkozó kiállítása a Kiskun Múzeumban és igazgatója volt a művelődési központunknak. A város szellemi és művészeti életébe hamar beilleszkedett, dr. Falu Tibor ügyvéd, költővel a Debrecenben élő Holló László barátságát bírták, nála többször is megfordultak. Miklós bácsi talán legjelentősebb tette máig meghatározó városunk életében. 1958-ban néhány tehetséges rajzolgatni szerető ipari tanulóval megalakította azt a Holló László Képzőművész Kört. Azt a 65 év óta folyamatosan dolgozó, virágzó, amatőr alkotókat összefogó társaságot, amely büszkén emlékezhet Bodor Miklósra.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: Bodor Miklós mindent megörökített, ami feltehetően Petőfihez kötődött vagy az ő idejéből megmaradhatott. 49 mesteri rajzot tartalmaz a most megjelent kiadvány, amellyel Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulóján kíván tisztelegni városunk.

V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos kötetbemutatójában elmondta, hogy igazi mélysége és súlya van ennek a könyvnek, mégis könnyű maradt annyira, hogy a kezünkbe vegyük, útnak induljunk vele. Úgy véli, hogy gondosan válogatott verseket és képeket kap kezébe, aki felemeli ezt a kiadványt: két rendkívül termékeny szerző gazdag művészetének néhány különleges, összefűzhető gyöngyszemét.

– Olvasás közben engedjük meg a szemünknek, hogy a versekről el-elkalandozzon. Hagyjuk, hogy a képek hassanak a szívünkre, már azelőtt, hogy az értelmünk felfogja őket. Utána pedig időzzünk el rajtuk, hogy a versekhez hasonlóan újabb és újabb jelentős rétegekkel ajándékozzanak meg – tette hozzá.

A művészről így fogalmazott: – Amikor Bodor-grafikákat látok, mindig az az érzésem, hogy Miklós bácsi bárhová nézett, meglátta kivillanni a teremtés szövetét. Megfogta annak egy elvarratlan, kikandikáló szálát és annál fogva felfejlett valami titokzatosat, amit aztán számunkra is láthatóvá tett, miközben tussal végigkövette mindezt.

A kötetről végezetül Mészáros Márta elárulta, hogy szinte kész kéziratot kaptak meg Bodor Zsófiától, a művész feleségétől. Rosta Ferenc alpolgármestert kérték fel a jelen előszó elkészítésére, aki Bodor Miklós életútjával egészítette ki azt. Az összeállításban és nyomdai előkészítő munkákban Rátkai Zsuzsanna vett részt, a nyelvi lektori munkákat Seres Judit, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársa végezte.

Az esemény zárásaként Bodor Zsófia hálás szívvel mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a kötet megjelenéséhez.

A műsorban közreműködött Vas László zenével, Gombás Bende verssel.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
         

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek