Program 2023. május 12. 14:00

Könyvtársarok – Előadás Petőfi Sándor kecskeméti élményeiről

Könyvtársarok – Előadás Petőfi Sándor kecskeméti élményeiről
Még 2020 decemberében az Országgyűlés határozatban döntött arról, hogy a 2022-es és a 2023-as éveket Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A Kiskunfélegyházához erősen kötődő poéta emléke előtt tisztelegve a Petőfi Sándor Városi Könyvtár tavaly januárban indította el Láng van szívemben című sorozatát.

Az elmúlt mintegy másfél évben a félegyháziak körében ismert Juhász István nyugalmazott pedagógus, városunk díszpolgára, Szűts Tamás szobrászművész és Hideg János László középiskolai magyar szakos tanár mellett a fővárosból, Aszódról, Szegedről érkezett egyetemi oktatók változatos témájú előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Többek között megtudhatták, milyen volt gyermeknek lenni Szendrey Júlia családjában. A kínai, ám magyarul beszélő Li Zhen Árpád műfordító a lánglelkű költő Kínában töretlen népszerűségéről mesélt. Káplán György énekművész jókedvet, vidám hangulatot teremtett, hiszen Petőfi-nótákat adott elő, Szatmári Imre karnagy pedig zongorán kísérte.


Fotó: Borda Máté, hiros.hu

Május 18-án, csütörtökön 17 órakor folytatódik a sorozat. A vendég a közelmúltban Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, muzeológus lesz, aki a tudományos ismeretterjesztés magas szintű művelését pályája kezdetétől fogva fontosnak tartja. A rendezvényen Szellemi útravaló a Hírös Városból ‒ Petőfi és Kecskemét kapcsolatáról beszél.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek