Helyi hírek 2023. május 13. 08:00

Amikor a hátrányból előny lesz

Amikor a hátrányból előny lesz
A félegyházi Rojik Boglárka és Wiedermann Kinga sorstársak: szüleik hallássérültek. Ennek ellenére teljes életet élnek, és azt nyújtottak gyermekeiknek is. Ahogy Bogi és Kinga fogalmaz, előnyt tudtak kovácsolni hátrányos helyzetükből. Például, előbb kellett felelősen gondolkodniuk, és az átlagosnál szorosabb viszonyuk alakult ki a szülőkkel. Gyermekkori élményeik arról árulkodnak, hogy a hallássérült szülők gyermekei éppen úgy nevelkednek, mint bárki más. De eközben számos különleges képességre is szert tesznek.



A Közgében idén érettségiző Bogitól megtudtuk, hogy egyedüli gyermeke a szüleinek, akik mindketten siketek. Édesanyja hallóként született, három hónaposan gyulladás miatt fel kellett szúrni a fülét és elveszítette a teljes hallását. Édesapja már siketen született. Szegeden, egy speciális iskolában ismerkedtek meg. Az apuka asztalosműhelyben, az anyuka takarítóként dolgozik.



Kinga szülei is siketek, anyukája pár évesen veszítette el a hallását betegség miatt, apukája pedig így született. A nagymama nem tudta, hogy várandós, és a fülgyulladására kapott injekció ilyen hatással volt gyermekére. Kinga is egyke. Jelenleg az egész család a Közgében dolgozik: ő gazdasági koordinátorként, apukája portás, anyukája pedig takarító az intézményben.

Amikor azt firtatom, miben volt más a gyermekkoruk, mint társaiké, leszögezik: lényegében semmiben.

– Talán, hogy mi nem gyakran jártunk moziba – a városban kevés feliratos filmet adtak, – hanem kirándultunk, a sorstársakkal programokon vettünk részt. Innen az ismeretségünk. No és nálunk a konfliktusok kezelése szemtől szemben ment. Arra nem volt lehetőségünk, hogy tinikre jellemzően a bajuszunk alatt pusmogva zárjuk le azokat – sorolták egyetértésben. Bogi szülei pedig szívesen járnak koncertekre is. 

Hasonlóan látják azt is, hogy a gyermekkoruk rövidebb volt, mint kortársaiké, mert a szülőket segítve, támogatva, nagyobb felelősség hárult rájuk. Ez az elhivatottság a mai napig megvan, bár Kinga néhány évet külföldön töltött, amikor videóhíváson keresztül tartották a kapcsolatot. Úgy gondolja, ez mindannyiuk javára vált, mert hiánya miatt kénytelenek voltak a szülei bátrabban nyitni a világra. Bogi hozzátette azt is, hogy az ő életében megsokszorozódott a nagyszülők, rokonok szerepe.

Mindketten szájról olvasnak.

– A szüleink képesek a hangképzésre, csak az tónustalanul hangzik a fül számára, de mi megszoktuk. Érdekes, hogy nekünk is ugyanolyan kihívást jelent más siket szavát megérteni, mint bárki másnak. Ilyenkor jobban kell figyelnünk.

Mind a ketten tanultak jelbeszédet. Mint mondják, a jelelés megtanulása olyan nehéz, mint egy idegen nyelv elsajátítása. Türelem és nagyon sok gyakorlás kell hozzá. A szájról olvasás meg kifejezetten előnyünkre vált, amikor az iskolai feleleteknél, vagy dolgozatnál súgással próbáltak segíteni a társaink – tette hozzá Kinga mosolyogva.

Bogi jeltolmácsnak szeretne továbbtanulni az érettségi után, mert úgy gondolja, hogy így másokon is tudna segíteni.

Szerintük a hátránnyal élőkre ugyanúgy kellene tekintenünk, mint bárki másra. Ők csupán abban különböznek, hogy a segítségnyújtás speciális formájára van szükségük. Arra biztatnak hát mindenkit, hogy bátran ajánlják fel támogatásukat, ha úgy látják, hogy valaki rászorul.

V. B.
       

Kövessen minket a Facebookon is!